Den här festliga rätten med hjortytterfilé gör sig riktigt bra som helgmiddag! Med säsongens grönsaker och en god portvinssås blir det här en rätt som andas svensk vår och fest.
700 g hjortytterfilé, putsad och skurna i 180 grams bitar
salt
peppar
olja
smör
blandade örter
Portvinssås
1 schalottenlök, finhackad
1 morot, tärnad
torkad timjan
1 dl portvin
1 dl rött vin
0,5 l viltfond (eller kalvfond)
salt
peppar
smör
1 kvist rosmarin
Potatis
4 potatisar (bakpotatis)
salt
peppar
smör
Servering
grönsaker (grönsaker efter säsongen)
Gör så här
Hjort
Putsa hjortytterfilén och skär upp den i bitar som väger 180 gram.
Salta och peppra köttet.
Stek köttbitarna först i olja och tillsätt sedan smör samt örter och ös köttet med smöret.
Tillagar du en stor bit kan den behöva tillagas i ugnen tills den når en innertemperatur på ca 50 grader. Låt den sedan vila tills den har en sluttemperatur på 54-56 grader.
Portvinssås
Fräs löken och moroten mjuka.
Tillsätt torkad timjan, portvin samt rött vin och reducera bort 50 procent.
Häll i fond och koka ihop såsen tills du är nöjd med smak och konsistens.
Smaka av med salt och peppar samt lite smör.
Potatis
Skala och skär potatisen så att den får formen av en cylinder.
Salta och peppra potatisen innan du steker den gyllenbrun i en stekpanna med smör.
Tillaga sedan potatisen i ugnen tills den är klar.
Servering
Skär upp köttet i 1 cm tjocka skivor.
Dela och koka säsongens grönsaker i saltat vatten med lite smör.
Servera köttet med potatisen och grönsakerna samt avsluta med såsen.