Hög morotstårta med picklad fänkål

hög morotstårta Linn Utbults recept
Foto: Frida Wismar
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Hög morotstårta med picklad fänkål

25 ingredienser

1,5 h

"Visst är morotskaka något som alltid går hem? Självklart slänger jag in en liten twist. En supersaftig botten med smak av kanel och ingefära som gifter sig fint med en syrlig smetanakräm, fänkålen kommer som en liten uppkäftig jäkel på slutet. Sedan bygger jag den på höjden så att det blir fler lager av allt gott." /Linn

Receptet kommer från Linns bok "Salt som socker"

Ingredienser

portioner

Bottnar

  • 3 morötter
  • 4 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
  • 3,5 dl ljust muscovadosocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 msk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 ägg
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 1 dl pekannötter, hackade
  • 2 dl riven kokos
  • 1,5 dl krossad ananas
  • rapsolja och kokosflingor, till formarna

Picklad fänkål

  • 2 dl färskpressad citrus (apelsin och citron)
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 fänkål, hel

Färskostglasyr

  • 2 dl färskost
  • 2 dl smetana
  • 3 dl florsocker
  • 1 citron, saft från halva och zest från hela

garnering

  • picklad fänkål
  • fänkålsdill
  • färska blommor (eller torkade)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa tre springformar, ca 18 centimeter i diameter, med olja och kokos.
  3. Skala och riv morötterna.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
  5. Vispa olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt morötter, hackade nötter, kokosflingor och krossad ananas.
  6. Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt.
  7. Koka upp citrussaften tillsammans med strösockret, låt svalna i kylskåp.
  8. Hyvla fänkålen lövtunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Spara dillen till garnering.
  9. Lägg fänkålen i citronsaften och låt stå i kylskåp tills det är dags att montera tårtan.
  10. Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret och saft och skal av citron. Vispa med elvisp till en fast glasyr.
  11. Placera en botten på ett tårtfat. Bre på ett lager glasyr och placera ut lite fänkål. Upprepa med resterande bottnar och se till att ha så mycket glasyr kvar att du kan toppa tårtan med den.
  12. Dekorera med en ring av fänkål, dill och blommor.