Höstgryta på högrev, pumpa och shiitake

koket.se
Höstgryta på högrev, pumpa och shiitake
Foto: Köket.se
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Höstgryta på högrev, pumpa och shiitake

24 ingredienser

3 h

Inled helgen med en höstgryta på högrev, pumpa och shiitakesvamp. Servera ett krispigt bröd med citron och ingefära till så blir det en god och värmare middag i höst.

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Gryta

  • 800 g högrev
  • salt
  • 2-3 msk brunt farinsocker
  • 4 dl rött vin
  • 8 dl kalvfond (Gärna Oscars)
  • 10 syltlök
  • 2 klyftor vitlök
  • rosmarin
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk champagnevinäger
  • 300 g pumpa
  • 200 g shiitakesvamp
  • 1-2 stjälkselleri
  • färsk bladpersilja
  • 80 g smör

Krispigt bröd

  • 4 skivor bröd
  • 1 vitlök
  • 30 g ingefära
  • 80 g smör
  • 200 g crème fraîche
  • 1 citron
  • salt
  • krasse
  • svartpeppar

Gör så här

Gryta

  1. Tärna köttet i stora tärningar.
  2. Salta och bryn köttbitarna på alla sidor.
  3. Déglacera ur pannan med socker och vin. Häll sedan över allt i en gryta.
  4. Tillsätt fond, lök, vitlök, rosmarin samt vinäger och låt koka i ca 2-3 timmar. Du kan även gör samma process i en form i ugnen och baka köttet med lock över natten på ca 85-90 grader.
  5. Dela pumpan och baka i ugnen på 180 grader i 20-25 minuter.
  6. Skär pumpan i bitar och tillsätt i grytan.
  7. Dela svampen, salta och stek den hårt i en panna.
  8. Tillsätt svampen, finskuren selleri samt finskuren bladpersilja i grytan.

Krispigt bröd

  1. Lägg brödskivorna på en plåt.
  2. Toppa brödskivorna med vitlök, ingefära och smör.
  3. Baka skivorna på 180 grader i 6-8 minuter.
  4. Blanda crème fraîche, citronskal och salt.
  5. Toppa brödskivorna med blandningen och avsluta med krasse och svartpeppar.