Mixa ihop vetemjöl och smör till en grynig massa i en matberedare. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig slät deg.
Platta ut degen och dela upp den på 1/3 och 2/3. Täck den med plastfolie och låt vila i kylen i 40 minuter.
Fyllning
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Skala äpplena och skär i grova bitar. Koka upp citronjuice och zest, socker och kanel i en liten kastrull och lägg i äppeltärningarna. Koka under omrörning i cirka 3 minuter.
Kavla ut 1/3 degen mellan två bakplåtspapper och sätt i frysen. Kavla resterande deg och fodra en pajform (24 cm). Låt stå i frysen medan du gör löven.
Skär blad med en kniv. Det går bra att göra vilket mönster som helst om man inte vill göra blad. Fyll pajskalet med äpplena och täck sedan pajen.
Pensla med uppvispat ägg och baka pajen i cirka 30 minuter tills den fått en gyllenbrun yta. Servera med en stor kula vaniljglass.