Hotpot-buljong

Hotpot-buljong
Foto: TV4
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Hotpot-buljong

6 ingredienser

4 h

"En smakrik buljong (eller två) är själva hjärtat i en hotpotmåltid. Genom att koka egen buljong på kycklingben och blanda ut den med färdigköpt smakbas får du maximal avkastning i smak med liten ansträngning." /Jimmy Guo

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 1,5 kg kycklingskrov, skrov och ben
  • 5 cm ingefära
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 salladslökar
  • 4 l vatten
  • 2 förp hotpotbaser, färdigköpta

Gör så här

  1. Koka upp alla ingredienser förutom hotpotbaserna i en stor gryta.
  2. Skumma av buljongen noggrant första halvtimmen och sänk sedan värmen så att det precis sjuder.
  3. Låt koka i 4 timmar och sila sedan av.
  4. Blanda ut varje paket hotpotbas separat med 1,5 liter av buljongen vardera. Spara resterande buljong till att kunna fylla på grytan under måltidens gång.
  5. Koka upp och servera på bordet med valfri blandning av protein, grönsaker, kolhydrater och dippsåser.

Kött

  1. Välj det du tycker om: nöt, fläsk, fågel, skaldjur osv.
  2. Jag tycker bäst om välmarmorerade styckningsdetaljer av nöt och lamm till hotpot.
  3. Köttet ska skäras så tunt du bara kan för att snabbt kunna tillagas. Stoppa köttet i frysen någon timme innan du skär det i bitar och använd en riktigt vass kniv.
  4. Om man bor nära en asiatisk livsmedelsbutik finns det färdigskuret kött i frysen som är utmärkt. Välj gärna entrecôte, bringa eller revbensstek. Du vill använda kött med mycket smakrikt fett som snabbt smälter och gör köttet saftigt.

Tofuprodukter och fiskbollar

  1. I frysdisken i asiatiska livsmedelsbutiker finns spännande och otroligt goda tofuprodukter. De friterade puffarna är otroligt bra på att suga upp en smakrik buljong. Fiskbollarna har en väldigt rolig studsig konsistens.

Grönsaker och svamp

  1. Välj gärna det som är i säsongen i din närhet. Mina bästa tips är följande:
  2. Rotfrukter och pumpa: delicapumpa, potatis, sötpotatis, lotusrot och taro i skivor är jättegott.
  3. Svampar: gärna asiatiska svampsorter som shiitake, enoki och shimeiji.
  4. Bladgrönt: salladskål, bladspenat, romansallad eller asiatiska varianter som pak choi, choi sum och kranskrage.
  5. Skär allting i lagom stora bitar.

Kolhydrater

  1. Efter att ha kokat kött och grönsaker blir buljongen bara mer och mer smakrik. Att avsluta måltiden med att koka nudlar i buljongen gör dem därför otroligt goda. Snabbnudlar, sötpotatisnudlar, glasnudlar, you name it. Allt blir bra.
  2. Ris är självklart också gott att ha till, men inte något måste enligt mig.