Grillad morot, rostad morotskräm, bakad purjolök, en tartelett på jordärtskocka och en sås på rostade grönsakssky. En helt perfekt kombinerad måltid helt enkelt!
Se Jerome Calayag laga receptet
Ingredienser
4 - 6
Kolgrillad morot
morot (gärna extra stora)
morotsglace
Rostad grönsaksbuljong
2 morötter
1 kg tomat
3 schalottenlökar
2 vitlökar
purjolök, blasten
alla kanter och skal från grönsakerna
salt
rapsolja
4 l vatten
Morotsglace
0,5 l rostade grönsaksbuljong
200 g morotsreduktion
citronsaft
salt
soja
1 g xantangummi (eller maizena)
Rostad grönsakssky
rostade grönsaksbuljong
salt
soja
strösocker
morotsblastolja
Morotsblastolja
50 g morotsblast
100 g rapsolja
Morotsreduktion
morot
Rostad morotskräm med rökt smör
600 g morot
250 g smör, rökt
70 g crème fraîche
salt
20 g 1-2-3 lag
citronsaft
1-2-3 lag
25 g ättiksprit 12 %
50 g strösocker
75 g vatten
Rökt smör
smör
Bakad purjolök
purjolök
salt
Tartelettskal på jordärtskocka
1 kg jordärtskocka
salt
Jordärtskocka -fyllning
140 g jordärtskockspurén
80 g crème fraîche
40 g äpple
20 g solroskärnor
40 g jordärtskocka
salt
15 g citronsaft
Friterad purjolök
purjolök
Morotspulver
morot
Gör så här
Kolgrillad morot
Baka morötterna i ugnen på 185 grader i ungefär 30–40 minuter eller tills de är mjuka. Kyl sedan ner.
Skiva morötterna i bitar som är ungefär 8 mm tjocka, 8 cm i långa och 1,5 mm breda.
Torka sen morötterna i ugnen på 90 grader i ca 55 minuter eller tills de går att böja som ett “S”.
Grilla dem slutligen på kolgrill och glasera med morotsglace.
Rostad grönsaksbuljong
Skär alla grönsaker i små bitar. Rosta grönsakerna samt skal och kanter i ett djupbleck på 220 grader i ugnen med lite salt och rapsolja. Rör om var femte minut. Det är viktig att grönsakerna verkligen får mycket färg och karamelliseras.
Häll i vattnet för att “deglacea” och fortsätt tillaga i ugnen i ca 5 minuter. Flytta sedan över grönsakerna och vattnet till en kastrull och låt puttra ytterligare ca 15 minuter.
Sila av och reducera tills ungefär 30% är kvar. Fördela på två.
Morotsglace
Ta hälften av rostade grönsaksbuljong och tillsätt morotsreduktion och smaka av med citronsaft, salt och soja. Reda av med xantangummi eller maizena.
Rostad grönsakssky
Ta andra halvan av buljongen och smaka av med salt, soja, citronsaft och lite socker. Spräck sedan med morotsblastolja.
Morotsblastolja
Mixa morotsblast med rapsolja i en Thermomixer på 60 grader i 5 minuter. Sila genom en chinoise eller en finmaskig sil.
Morotsreduktion
Kör morötterna i en centrifug-juicer och koka ner saften tills 15% av volymen är kvar.
Rostad morotskräm med rökt smör
Skär morötterna i små bitar och rosta i ugnen tillsammans med det rökta smöret på 185 grader i 30 minuter eller tills de verkligen är mjuka.
Mixa slätt med crème fraiche och smaka av med salt, 1-2-3 lag och citronsaft.
1-2-3 lag
Blanda alla ingredienser, koka upp och kyl ner.
Rökt smör
Rök smöret med en rökpistol eller på ett hållbleck i ca 40 minuter.
Bakad purjolök
Ta mittendelen av purjolöken (7 cm) och baka direkt på kolen i grillen tills den är genombakad (92 grader innertemperatur).
Skala av det brända på purjolöken, salta och portionera. Spara purjolöksblasten till buljongen och den vita delen till tarteletten.
Tartelettskal på jordärtskocka
Skala, skiva och ånga jordärtskockor tills de är genomkokta.
Mixa slätt och smaka av med salt. Kyl ner.
Bre ut ungefär 2 mm tjock på en silpatmatta och torka på 90 grader i ugnen tills det har fått en “läderaktig" konsistens.
Stansa ut och fritera sedan bitarna på 160 grader tills de är gyllenbruna. Pressa bitarna mellan två tartelettformar när de fortfarande är varma.
Lägg dem på tork i 90 grader i ungefär 2 timmar eller tills de är ordentlig torra. Spara en del av jordärtskockspurén till fyllningen.
Jordärtskocka fyllning
Blanda jordärtskockspurén, crème fraiche, tärnad äpple, hackade solroskärnor, tärnad jordärtskocka, salt och citronsaft.
Friterad purjolök
Skär “julienne” av den vita delen av purjolöken, så tunt som möjligt.
Fritera bitarna på 140 grader tills de är gyllenbruna och forma till bollar under tiden de är i fritösen och varma. Salta medans de är varma.
Morotspulver
Skiva morötter tunt på mandolin och torka tills de är krispiga. Mixa fint och sila.