Kardemummabullar Anettes way

Kardemummabullar Anettes way
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Kardemummabullar Anettes way

16 ingredienser

Bullarna blir nästan som wienerbröd. Jag älskar den tunna lite torra degen med MYCKET fyllning – ju mer desto bättre. /Anette Rosvall

Ingredienser

  • 1 förp jäst [50 g]
  • 200 g smör, smält
  • 1 l mjölk, ljummen (37 grader)
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemumma
  • ca 28 dl vetemjöl
  • ägg, till pensling
  • pärlsocker

Fyllning

  • 400 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl malen kardemumma
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk sirap
  • Kardemummakärnor, några nypor som du stöter i din mortel

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor degbunke och låt den ligga ett litet tag.
  2. Smält smöret i en kastrull och värm med mjölken tills det är fingervarmt (37 grader).
  3. Häll vätskan över jästen. Rör om lite.
  4. Ner med ägg, socker, salt och kardemumma.
  5. Jobba in mjölet i smeten lite i taget (degen ska släppa bunken och vara lite snyggblank).
  6. Låt degen jäsa i 40 minuter på dragfri plats – en liten handduk över skadar inte.
  7. Blanda alla ingredienser till fyllningen till en brun röra.
  8. Kavla ut degen i stora rektanglar och bred på fyllningen. Rulla ihop. (Anette rullar alltid från kortsidan).
  9. Skär rullen i ungefär 1 cm tjocka skivor och lägg dem på jäsning 20–30 minuter i bullformar.
  10. Pensla med ägg och så på med stötta kardemummakärnor.
  11. Grädda i 225 grader i 5–10 minuter beroende på hur stora bullarna är.
  12. Ät dem med varm choklad och vispgrädde.