Inbakad sjötunga med musslor och räkor

Inbakad sjötunga med musslor och räkor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Inbakad sjötunga med musslor och räkor

20 ingredienser

Färdigkavlade smördegsplattor är perfekta till den här rätten. Du kan förbereda den i god tid. Lägg in smördegspaketen i plast och ställ kallt. Hittar du inte färska blåmusslor går djupfrysta eller burk alldeles utmärkt. Läcker nyårsmiddag.

Ingredienser

portioner
  • 4 sjötungafiléer
  • 4 färdigkavlade smördegsplattor
  • 200 g skalade räkor
  • 12 blåmusslor
  • 1 citron, saften av
  • 4 msk vitt vin
  • 1 purjolök
  • 1 schalottenlök
  • dill
  • 1 ägg, till pensling
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • salt
  • vitpeppar

Sås:

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk färsk dragon, finhackad
  • 2 msk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Kavla ihop smördegsplatorna två och två. Skär ut rundlar av smördegsplattorna. Skär varje sjötungsfilé i 2 bitar och lägg 4 bitar på ena halvan av varje smördegsplatta ca 2 cm in från kanten. Fördela räkor och musslor ovanpå, droppa citronsaft och vin över. Strimla purjolök, hacka schalottenlök och dill. Fördela ovanpå och krydda med salt och peppar. Vik andra halvan av smördegen över och nyp ihop kanterna ordentligt.
  2. Stick små hål i paketen och pensla med ägg. Lägg paketen på bakplåtspapper och bakplåt och baka i 200° tills smördegen är genomgräddad och fått fin färg, ca 25 minuter. Servera 1/2 paket per person.
  3. Sås: Hacka den resterande schalottenlöken. Koka upp den med vin och buljong. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka till lagom simmighet. Tillsätt den hackade dragonen och smaka av med salt, peppar och lite citron.