Indisk blomkålsgratäng med granaptäppelsallad

Indisk blomkålsgratäng med granaptäppelsallad
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Indisk blomkålsgratäng med granaptäppelsallad

18 ingredienser

45 min

Jag äter mer än gärna indiskt! I den här gratängen hittar du både garam masala, gurkmeja och spiskummin - alla lika typiska för det indiska köket. / Tareq

Receptet är ur boken Mat på en plåt av Tareq Taylor, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål [ca 800 g]

Sås

  • 50 g cashewnötter
  • 2 dl matyoghurt
  • 1,5 dl vatten
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 1 tsk salt

Granatäppelsallad

  • 0,5 granatäpple, kärnorna
  • 0,5 dl russin
  • 0,25 gul lök, i tunna skivor
  • 1 kruka persilja, plockade blad
  • 1 kruka koriander, plockade blad
  • 1 msk citron, färskpressad
  • 2 tsk granatäpplesirap
  • 2 tsk olivolja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
  2. Bryt blomkålen i stora buketter och lägg dem i en ugnsform.
  3. Mixa nötter, yoghurt, vatten, vitlök och kryddor till en sås. Slå såsen över blomkålen och ställ in formen i ugnen. Baka i ca 30 minuter.
  4. Blanda under tiden granatäppelkärnor, russin, lök, persilja och koriander i en skål. Häll över citronsaft,
  5. granatäppelsirap och olivolja och blanda alltihop.
  6. Ta ut blomkålen och toppa gratängen med salladen. Servera direkt.