Indisk blomkålsgryta med havreris

koket.se
Indisk blomkålsgryta med havreris
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Indisk blomkålsgryta med havreris

17 ingredienser

30 min

En mustig och lättlagad indisk gryta med blomkål, ärtor och goda kryddor serverad med klimatsmart havreris. Köp gärna ett blomkålshuvud som har lite blast kvar, den blir toppen att strimla ner och låta koka med i grytan.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål (à 900 g)
  • 4 dl frysta ärtor
  • 2 gula lökar, finhackad
  • 4 klyftor vitlök, skivad
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • salt

Till servering

  • 2 dl gräddfil
  • 4 port havreris
  • färsk mynta
  • färsk koriander
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Tillaga havreriset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär blomkålen i mindre buketter, använd hela blomkålen och spara blasten till senare.
  3. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg ner blomkålen samt de frysta ärtorna. Låt koka ca 3 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj i kallt vatten.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla blasten från blomkålen.
  5. Fräs lök, vitlök, blast och kryddor i olja i en gryta eller stor kastrull ca 2-3 minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och buljong. Salta och koka på medelvärme ca 15 minuter.
  7. Vänd ner ärtor och blomkål. Smaka av.
  8. Servera grytan med havreris, en klick gräddfil och färska örter.