Indisk daal, Jessica Frejs recept

Indisk daal, Jessica Frejs recept
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Indisk daal, Jessica Frejs recept

21 ingredienser

40 m

Så mustig och god att man överhuvudtaget inte reflekterar över att den är vegansk. Precis som det ska vara! /Jessica

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 25 g ingefära
  • 2 morötter (små)
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 3 tomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk kardemumma, stött
  • 1 kanelstång
  • 3 dl torkade röda linser
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 förp kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 limefrukt

Till servering

  • rostade salta sötmandlar
  • färsk koriander
  • matyoghurt
  • kokt basmatiris

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Dela, kärna ur och finhacka tomaterna.
  2. Fräs spiskummin i olja i en kastrull 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, kardemumma, kanel och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
  3. Skölj linserna i kallt vatten. Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt tomater, kokosmjölk och buljongtärning. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter.
  5. Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar. Servera med rostade mandlar, koriander, yoghurt och basmatiris.