Ingefärsglaserade kycklingben

Ingefärsglaserade kycklingben
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ingefärsglaserade kycklingben

14 ingredienser

60 m

Ernst recept på ingefärsglaserade kycklingben blir både mört och gott till julbordet. Med en glaze på bland annat ingefära och apelsin får kycklingen riktigt goda julsmaker. Ett roligt alternativ till de klassiska revbensspjällen.

Ingredienser

portioner

Kokta kycklingben

  • 1 kg kycklingben [ca 8 ben]
  • 0,5 morot
  • 1 gul lök, i bitar
  • 2 l vatten
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 msk ättiksprit 12 %

Glaze

  • 2 msk ingefära
  • 1 apelsin, zesten (1 msk)
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 dl ljus sirap
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 msk sesamolja

Servering

  • 1 dl sesamfrön
  • 1 stjälkselleri (bladen)

Gör så här

  1. Tvätta moroten väl, dela morot och lök i grova bitar och lägg i vattnet. Lägg i rosmarinkvistar och häll I ättika. Ge vattnet ett uppkok.
  2. Lägg i kycklingbenen och koka dessa till en innertemperatur på 70 grader. Lyft upp med benen och låt dem svalna.

Glasering

  1. Riv ingefära och apelsinskal, lägg i en kastrull tillsammans med soja och sirap.
  2. Hacka vitlök och addera till kastrullen tillsamman med sesamolja. Koka samman glazen.
  3. Pensla kycklingbenen med glazen och strössla rikligt med sesamfrön över.
  4. Tillaga kycklingen i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
  5. Servera på ett fat med bladen från en stjälkselleri och eventuellt lite apelsinzest.