En dessert som bjuder på en fantastiskt fin smakbalans mellan sötma, sälta och syrlighet.
Ingredienser
Inkokt körsbär
700 g körsbär, urkärnade
0,5 dl strösocker
1 msk tjärsirap
3 stjärnanis
ev citronsaft
Salt vaniljsås med tonkaböna
5 äggulor
4 dl grädde
1 dl mjölk
2 vaniljstänger
1 tonkaböna
1 dl crème fraîche
1,5 dl strösocker
majsstärkelse
salt
Mandel- och valnötsbotten
60 g mandelmjöl
60 g mandelmassa
60 g valnötter
80 g smör
30 g vetemjöl
40 g strösocker
salt
Gör så här
Inkokta körsbär och glaze
Koka upp körsbären med socker, stjärnanis och tjärsirap. Låt små puttra i 5 minuter.
Häll av körsbären och spara den överblivna vätskan i en kastrull.
Lägg körsbären i en kastrull och smaka av med socker, citronsaft och tjärsirap (körsbär är olika söta/syrliga så hitta balansen med socker och citronsaft, jag valde att göra körsbären ganska syrliga men det är en smaksak)
Koka upp det överblivna spadet som körsbären kokade i. Red av med majsstärkelse tills det har blivit en tjock sås. Låt svalna. Smaka av med socker och citronsaft.
Salt vaniljsås med tonkaböna
Häll grädden och mjölken i en kastrull tillsammans med urskrapade vaniljstänger och finriven tonkaböna. Låt koka upp. Ta bort från värmen och låt dra i 20 minuter.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken i äggen och fortsätt vispa. Tillsätt all gräddmjölk under omrörning.
Ställ tillbaka på plattan och låt såsen komma upp 80 grader. Red av såsen med majsstärkelse (jag gjorde den ganska tjock, nästan som en kräm). Låt såsen komma upp till 85 grader under omrörning ta sedan bort från värmen och sila såsen genom en finmaskig sil.
Kyl ner i kylskåpet tills den är kylskåpskall
Mixa i crème fraiche med stavmixer. Smaka av med salt (1-2 krm).
Mandel- och valnötsbotten
Sätt ugnen på 190 grader.
Mixa samtliga ingredienser i en handmixer tills smeten är slät. Smaka av med salt.
Smörj 3 stora stansringar med smör. Placera dem på bakplåtspapper i en ugnssäker form.
Lägg smeten i stansringarna, ca 0,75 cm tjockt lager med smet i varje stansring.
Grädda i ugnen ca 10 minuter tills bottnarna är gyllene. Låt svalna och dela cirklarna på mitten.
Servering
Lägg de inkokta körsbären på kakan. Toppa med lite av glazen. Servera såsen à part.