Inlagd lax med forellrom och chili

Inlagd jullax med chili och forellrom
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Inlagd lax med forellrom och chili

10 ingredienser

2 dygn

Köttbullar och julskinka i all ära, men det blir inget riktigt julbord utan sill och fisk i olika former. Här gör Ernst en variant med lax i 1-2-3 lag, smaksatt med chili, kanel och forellrom.

Tips! Använder du vildfångad lax rekommenderas att du fryser laxen i 48 timmar innan du tinar och lägger in laxen.

Ingredienser

Lag

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Rimmad lax

  • 500 g lax
  • 0,5 dl salt, till rimning av lax

Kryddning

  • 1 rödlök
  • 2 lagerblad
  • 1 spansk peppar
  • 1 liten kanelstång
  • 4 msk forellrom

Gör så här

  1. Koka upp ingredienser till lagen och låt den svalna helt.
  2. Rimma laxen med 0,5 dl salt. Låt stå en timme och skrapa sedan bort eventuellt salt som är kvar.
  3. Skär laxen i kuber, ca 2x2 cm
  4. Skala och skiva löken och hacka chilin fint. Blanda lök, chili, forellrom och kryddor tillsammans med laxen i en stor steriliserad tätslutande glasburk.
  5. Fyll upp med 1-2-3-lagen så det täcker och blanda om. Förvara i kyl och låt laxen ligga i lagen i 2 dagar. Hållbarhet 3-4 veckor