Om det finns en nationalrätt på Irland så är det denna Irish Stew. Lammgrytan serveras i djupa tallrikar. Osötad senap bör finnas på bordet, gärna av den ljusa franska typen.
600-800 g lammkött benfri (eller drygt 1 kg med ben)
4 gula lökar
1 kg potatis
3-4 stjälkar stjälkselleri
4-5 morötter
1 kruka färsk persilja
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
Gör så här
Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Skala och skiva löken. Skala och skär potatisen, sellerin och morötterna grovt. Finhacka persiljan.
Varva köttet och grönsakerna i en gryta. Strö hackad persilja mellan varven, men spara lite att strö över den färdiga stuvningen. Lägg i pepparkornen och lagerbladet samt 1 tsk salt.
Häll på så mycket vatten att det gott och väl täcker. Koka upp, lägg på locket och sjud på ganska svag värme i ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Strö över resten av persiljan och servera direkt ur grytan.