Irländsk lammgryta

Irländsk lammgryta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Irländsk lammgryta

8 ingredienser

Om det finns en nationalrätt på Irland så är det denna Irish Stew. Lammgrytan serveras i djupa tallrikar. Osötad senap bör finnas på bordet, gärna av den ljusa franska typen.

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g lammkött benfri (eller drygt 1 kg med ben)
  • 4 gula lökar
  • 1 kg potatis
  • 3-4 stjälkar stjälkselleri
  • 4-5 morötter
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn

Gör så här

  1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Skala och skiva löken. Skala och skär potatisen, sellerin och morötterna grovt. Finhacka persiljan.
  2. Varva köttet och grönsakerna i en gryta. Strö hackad persilja mellan varven, men spara lite att strö över den färdiga stuvningen. Lägg i pepparkornen och lagerbladet samt 1 tsk salt.
  3. Häll på så mycket vatten att det gott och väl täcker. Koka upp, lägg på locket och sjud på ganska svag värme i ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Strö över resten av persiljan och servera direkt ur grytan.