Grekiska köttbullar med grönsallad och fetaost

Grekiska köttbullar med grönsallad och fetaost
Foto: Arne Adler
Fredrik Paulun 2020
Fredrik Paulun 2020

Grekiska köttbullar med grönsallad och fetaost

Av: Fredrik Paulún

Från: Isodieten

18 ingredienser

Att spetsa köttbullar med linser gör inte bara receptet godare och mer prisvärt utan höjer också näringskvaliteten. GI sjunker, fiberhalten stiger och mängden antioxidanter blir högre.

Ingredienser

portioner
  • 200 g mager nötfärs, 10 %
  • 2 dl färdigkokta röda linser
  • 1 gul lök, liten hackad
  • 10 gröna kärnfria oliver, hackade
  • 1 ägg
  • 3 msk havregryn
  • 1 dl vatten
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Grönsallad

  • 100 g gröna blad
  • 0,5 gurka
  • 0,5 gul paprika
  • 10 körsbärstomater
  • 60 g fetaost, (10 % fett)

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och rulla till små bullar (cirka 16 st). Lägg bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och stek dem i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter.
  2. Skölj salladen, tärna gurkan och paprikan och skär tomaterna i halvor.
  3. Lägg upp grönsakerna och tärnad fetaost på två tallrikar och smaka av med vinäger och örtsalt. Servera tillsammans med köttbullarna.