En toskansk gryta med goda grönsaker, stekt kycklingfärs och färsk salvia. En middagsrätt som i Italien ofta serveras som resträddare, men en väldigt god och smakrik sådan.
Se Paul Svensson laga receptet
Ingredienser
250-300 g kycklingfärs
1 gul lök, finhackad
ca 400 g savoykål
2 klyftor vitlök
2 morötter
2 stjälkar stjälkselleri
1 msk tomatpuré
1-1,5 l grönsaksbuljong
0,5 kruka färsk salvia
1 burk färdigkokta stora vita bönor
3-6 skivor bröd (dagsgammalt)
100 g parmesanost, grovriven (eller pecorino)
20 g smör
olivolja
Gör så här
Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skär kålen i mindre bitar, ca 2 cm stora. Skala, halvera på längden och skär morötterna i skivor. Strimla sellerin.
Fräs lök, vitlök, morot och selleri i olja i en gryta.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa kort. Tillsätt kålen, häll på grönsaksbuljong och sjud under lock tills morötter och kål börjar bli mjuka.
Stek under tiden kycklingfärsen till gyllenbrun och fin färg i olja i en stekpanna, färsen behöver inte bli finfördelad utan den får gärna ha lite "klumpar" i konsistensen. Tillsätt smöret, salta, peppra och lägg i salviablad. Låt steka ytterligare någon minut.
Häll av och skölj bönorna.
Tillsätt kycklingfärs och bönor till grytan Sjud ytterligare 5-10 minuter tills kålen är mjuk rakt igenom.
Det finns två sätt att äta denna gryta. Ett sätt är att lägga bitar av dagsgammalt bröd och riven ost i serveringstallriken och slå den varma grytan över och njuta av att ost och bröd binder soppan. Ett annat sätt är att bryta brödet i bitar och riva osten över grytan och gratinera i ugnen på 220 grader tills ost och bröd fått en lätt gyllene färg. Båda är goda men bjuder på väldigt olika upplevelser!