Italiensk grönsaksgryta med kyckling

POPULÄRT
koket.se
Italiensk grönsaksgryta med kyckling
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Italiensk grönsaksgryta med kyckling

14 ingredienser

En toskansk gryta med goda grönsaker, stekt kycklingfärs och färsk salvia. En middagsrätt som i Italien ofta serveras som resträddare, men en väldigt god och smakrik sådan.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 250-300 g kycklingfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • ca 400 g savoykål
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-1,5 l grönsaksbuljong
  • 0,5 kruka färsk salvia
  • 1 burk färdigkokta stora vita bönor
  • 3-6 skivor bröd (dagsgammalt)
  • 100 g parmesanost, grovriven (eller pecorino)
  • 20 g smör
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skär kålen i mindre bitar, ca 2 cm stora. Skala, halvera på längden och skär morötterna i skivor. Strimla sellerin.
  2. Fräs lök, vitlök, morot och selleri i olja i en gryta.
  3. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa kort. Tillsätt kålen, häll på grönsaksbuljong och sjud under lock tills morötter och kål börjar bli mjuka.
  4. Stek under tiden kycklingfärsen till gyllenbrun och fin färg i olja i en stekpanna, färsen behöver inte bli finfördelad utan den får gärna ha lite "klumpar" i konsistensen. Tillsätt smöret, salta, peppra och lägg i salviablad. Låt steka ytterligare någon minut.
  5. Häll av och skölj bönorna.
  6. Tillsätt kycklingfärs och bönor till grytan Sjud ytterligare 5-10 minuter tills kålen är mjuk rakt igenom.
  7. Det finns två sätt att äta denna gryta. Ett sätt är att lägga bitar av dagsgammalt bröd och riven ost i serveringstallriken och slå den varma grytan över och njuta av att ost och bröd binder soppan. Ett annat sätt är att bryta brödet i bitar och riva osten över grytan och gratinera i ugnen på 220 grader tills ost och bröd fått en lätt gyllene färg. Båda är goda men bjuder på väldigt olika upplevelser!