Italiensk melanzane alla parmigiana

Italiensk melanzane alla parmigiana ny
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Sara Begner
Sara Begner

Italiensk melanzane alla parmigiana

14 ingredienser

45 m

Den här italienska gratängen med aubergine, tomater, mozzarella och parmesanost är en riktig fullpoängare till middag!

Ingredienser

portioner
  • 800 g aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk honung
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • 375 g mozzarellaost [3 stycken]
  • 1 kruka färsk basilika, plockade blad
  • 3 dl parmesanost, finriven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär auberginerna i skivor som är 1 cm tjocka. Lägg ut skivorna på en skärbräda, salta och låt stå ca 20 minuter.
  3. Torka sedan av vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Rosta aubergineskivorna högt upp i ugnen tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 10 minuter (eventuellt på grilleffekt).
  5. Fräs lök och vitlök i olja.
  6. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning någon minut till.
  7. Häll i krossade tomater, honung och vinäger. Låt sjuda i ca 20 minuter.
  8. Smaka av med salt och peppar. Mixa sedan såsen slätt med en stavmixer.
  9. Skär mozzarella i tunna skivor.
  10. Varva aubergine, mozzarella och basilikablad i fyra ugnssäkra portionsformar.
  11. Häll över såsen och toppa med parmesanost.
  12. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.