Smörgåstårta med inspiration från Italien - såväl i smaker som i färger.
Ingredienser
Bottnar
25 g jäst
3 dl vatten
0,5 dl rapsolja
2 msk honung, med rosmarin (eller honung plus 1 tsk torkad rosmarin)
1 tsk salt
1 msk smör, till formen
450-500 g vetemjöl special
Fyllning 1
200 g soltorkade tomater i olja
2 dl crème fraîche, 34 %
100 g färskost
0,5 tsk honung
5-6 skivor salami, finhackad
5-6 salami, finhackad (spansk fuet)
salt
peppar
Fyllning 2
50 g pinjenötter
80 g färsk basilika
50 g parmesanost, riven
150 ml olivolja
2 klyftor vitlök
ca 250 g mascarpone
salt
peppar
Fyllning 3
100 g asiagoost, riven (parmesan funkar också bra)
0,5 rödlök, finhackad
1 tsk oregano
2 dl crème fraîche
100 g färskost
salt
peppar
Täcke
200 g färskost
2 dl crème fraîche
Garnering runtom
ärtskott
ca 200 g pistagenötter, finhackade
Förslag på garnering
färsk basilika
minimozzarella
parmaskinka
capicola
coppa
salami
oliver
Gör så här
Bottnar
Sätt ugn på 225 grader vanlig värme eller 200 grader varmluft.
Värm vattnet till 37 grader.
Häll i jäst, rapsolja, honung (och rosmarin) och lite mjöl och börja mixa i assistent.
Häll sedan gradvis ner resten av mjölet och till sist salt.
Låt jäsa under duk till ungefär dubbel storlek.
Häll ut degen på bakbordet och forma för att passa i en 24 cm rund smörjd form
Grädda näst längst ner i ugn i ungefär 20-25 minuter. Brödet ska ha 96 grader i innertemperatur.
Tag ut brödet och låt svalna på galler. Se till att det svalnat helt innan du skär i det. Skiva brödet i tre lager.
Fyllning 1
Lägg alla ingredienser i en djup skål och mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Fyllning 2
Rosta pinjefrön i stekpanna tills de får lite gyllenbrun färg. Mixa alla ingredienser förutom mascarpone i mixer/stavmixer till en pesto. Blanda sedan med mascarpone. Smaka av med salt och peppar.
Fyllning 3
Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
Täcke och garnering runtom
Vispa ihop färskost och crème fraiche med elvisp i tills det blir en tillräckligt fast konsistens för att spackla tårtan. Den här processen kan ta lite längre tid än man tror!
Montering
Lägg på första botten på ett fat.
Bred på fyllning 1.
Lägg på andra botten lagret. Bred på fyllning 2.
Lägg på tredje botten lagret. Bred på fyllning 3.
Ställ sedan in kyl och låt sätta sig en stund innan det är dags för att spackla hela tårtan med täcket gjort på crème fraiche och färskost. När smörgåstårtan är täckt, ta dina hackade pistagenötter och täck ungefär en decimeter upp runt hela tårtan. Resten av sidan på tårtan täcks fint med ärtskott.