Daniels italienska smörgåstårta

Italiensk smörgåstårta de lux
Foto: TV4
Daniel Svensson
Daniel Svensson

Daniels italienska smörgåstårta

Av: Daniel Svensson - Hela Sverige bakar

Från: Hela Sverige bakar

41 ingredienser

Smörgåstårta med inspiration från Italien - såväl i smaker som i färger.

Ingredienser

Bottnar

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk honung, med rosmarin (eller honung plus 1 tsk torkad rosmarin)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör, till formen
  • 450-500 g vetemjöl special

Fyllning 1

  • 200 g soltorkade tomater i olja
  • 2 dl crème fraîche, 34 %
  • 100 g färskost
  • 0,5 tsk honung
  • 5-6 skivor salami, finhackad
  • 5-6 salami, finhackad (spansk fuet)
  • salt
  • peppar

Fyllning 2

  • 50 g pinjenötter
  • 80 g färsk basilika
  • 50 g parmesanost, riven
  • 150 ml olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 250 g mascarpone
  • salt
  • peppar

Fyllning 3

  • 100 g asiagoost, riven (parmesan funkar också bra)
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 tsk oregano
  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g färskost
  • salt
  • peppar

Täcke

  • 200 g färskost
  • 2 dl crème fraîche

Garnering runtom

  • ärtskott
  • ca 200 g pistagenötter, finhackade

Förslag på garnering

  • färsk basilika
  • minimozzarella
  • parmaskinka
  • capicola
  • coppa
  • salami
  • oliver

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugn på 225 grader vanlig värme eller 200 grader varmluft.
  2. Värm vattnet till 37 grader.
  3. Häll i jäst, rapsolja, honung (och rosmarin) och lite mjöl och börja mixa i assistent.
  4. Häll sedan gradvis ner resten av mjölet och till sist salt.
  5. Låt jäsa under duk till ungefär dubbel storlek.
  6. Häll ut degen på bakbordet och forma för att passa i en 24 cm rund smörjd form
  7. Grädda näst längst ner i ugn i ungefär 20-25 minuter. Brödet ska ha 96 grader i innertemperatur.
  8. Tag ut brödet och låt svalna på galler. Se till att det svalnat helt innan du skär i det. Skiva brödet i tre lager.

Fyllning 1

  1. Lägg alla ingredienser i en djup skål och mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Fyllning 2

  1. Rosta pinjefrön i stekpanna tills de får lite gyllenbrun färg. Mixa alla ingredienser förutom mascarpone i mixer/stavmixer till en pesto. Blanda sedan med mascarpone. Smaka av med salt och peppar.

Fyllning 3

  1. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.

Täcke och garnering runtom

  1. Vispa ihop färskost och crème fraiche med elvisp i tills det blir en tillräckligt fast konsistens för att spackla tårtan. Den här processen kan ta lite längre tid än man tror!

Montering

  1. Lägg på första botten på ett fat.
  2. Bred på fyllning 1.
  3. Lägg på andra botten lagret. Bred på fyllning 2.
  4. Lägg på tredje botten lagret. Bred på fyllning 3.
  5. Ställ sedan in kyl och låt sätta sig en stund innan det är dags för att spackla hela tårtan med täcket gjort på crème fraiche och färskost. När smörgåstårtan är täckt, ta dina hackade pistagenötter och täck ungefär en decimeter upp runt hela tårtan. Resten av sidan på tårtan täcks fint med ärtskott.