Italienska superfood-burgare med balsamicolök, mozzarella och coleslaw

Italienska superfood-burgare med balsamicolök, mozzarella och coleslaw
Foto: Jamie Oliver
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Italienska superfood-burgare med balsamicolök, mozzarella och coleslaw

19 ingredienser

40 m

Fantastiskt goda burgare med smält mozzarella, balsamicolök och rosmarin. Servera med smal coleslaw!

Hemligheten här är att använda mager nötfärs, som är precis lika proteinrik som den fetare färsen, och dryga ut den med fiberrika cannellinibönor. Och vi får en bit mozzarella också! /Jamie

Ingredienser

portioner
  • 2 rödlökar
  • 1 dl balsamvinäger, billig
  • 500 g mager nötfärs
  • 400 g cannellinibönor [1 burk]
  • 1 ägg (stort)
  • 6 fullkornsfrallor
  • 2 msk sesamfrön
  • 500 g vitkål [0,5 litet huvud]
  • 3 msk yoghurt
  • 1 rågad tsk engelsk senap
  • 1 tsk torkade röda chiliflakes
  • 1 citron
  • olivolja
  • 125 g mozzarellaost
  • 2 rosmarinkvistar
  • 2 tomater, mogna, i olika färger
  • 100 g rucolasallad
  • havssalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rödlöken, skär den i tunna ringar och lägg i en skål. Tillsätt balsamvinäger och par rejäla nypor havssalt för att dra ut överflödig vätska (den hälls av så småningom, så var inte orolig för mängden salt).
  3. Lägg färsen i en skål med en stor nypa svartpeppar och en liten nypa salt. Skölj bönorna och lägg dem i skålen. Separera ägget, tillsätt gulan i blandningen och krama ihop ordentligt med rena händer.
  4. Vispa äggvitan, halvera bröden, lägg ihop dem igen och pensla ovansidan med äggvitan. Strö över sesamfröna i ett jämnt och fint lager (på kul kan man göra schablonfigurer också, om man vill att barnen ska delta).
  5. Ta bort fula ytterblad från kålhuvudet. Strimla kålen mycket fint, helst på en mandolin (använd skyddet!). Lägg kålen i en stor skål och vänd runt med yoghurt, senap, chiliflakes, pressad citronsaft och en nypa svartpeppar.
  6. Forma sex stycken lika stora bollar av färsen. Ställ två stora ugnssäkra stekpannor med släpp-lätt-beläggning på medelhög värme och häll 1 tsk olja i varje (eller stek burgarna i omgångar). Lägg tre färsbollar i varje panna
  7. och tryck ut dem till cirka 2 cm tjocka biffar. Stek dem i 2 minuter på varje sida, eller tills de fått färg. Toppa varje burgare med en skiva mozzarella och lägg de plockade rosmarinbladen runt omkring burgarna. Ställ in i ugnen 2 minuter så att mozzarellan smälter. Lägg bröden bredvid så att de blir genomvarma.
  8. Skiva tomaterna och fördela dem på den nedre brödhalvan. Lägg på ostburgarna, den frasiga rosmarinen och balsamlöken. Lägg på den övre brödhalvan, blanda ihop coleslaw och rucola och servera.