Det här cajunreceptet är ganska likt ursprunget, men det är fritt fram för egna improvisationer. I en Jambalaya är det perfekt att tillvarata rester av både kött och fågel och sedan lägga till skaldjur.
Tärna baconet, skär korven i slantar och skala och hacka löken. Dela chilifrukten på längden, skrapa ut kärnorna och strimla frukten. Bryn bacon och kycklinglår gyllenbruna i en stor torr järngryta. Lägg i korv, lök och chili, krydda med chilipulver, paprikapulver, peppar, oregano, timjan och lagerblad. Fräs 5–10 minuter på stark värme. Pressa ner vitlöken.
Skär sellerin i tunna skivor och tärna en röd och en grön paprika. Lägg i riset i grytan och låt det fräsa med i 5 minuter. Häll på krossade tomater, lägg i selleri och tärnad paprika och spä med buljongen. Lägg på locket, koka upp och sänk sedan värmen så att riset knappt sjuder i 40 minuter. Rör då och då så att det inte fastnar i bottnen.
Tärna de resterande paprikorna. Kontrollera att musslorna lever genom att knacka dem lätt i bordet, musslor som inte sluter sig ska kastas bort. Koka upp musslorna i kräftspadet. Fräs kräftorna i lite olja tillsammans med tärnad paprika och garnera jambalayan med dem före serveringen.