10 ingredienser
Vegetarisk gratäng som tillbehör för 6-8 personer. Receptet kommer från Jamie upptäcker.
Se fler recept från
Inspirationen till det här receptet kommer från en enkel lantlig rätt som jag såg lagas av den förtjusande Monique, som äger och arbetar som kock på den lilla restaurangen Lou Bourdie i byn Bach. Det är ingen omisskännligt fransk rätt, men smakmässigt sammanfattar den hela matmentaliteten i den här delen av landet: otroligt enkel men utsökt. Jag blev helt överväldigad och det hoppas jag att du också blir. Hemligheten om man vill lyckas med gratängen är att använda den bästa buljong som står att uppbringa. Monique använde buljongen från en stor pot au feu som stod och puttrade på spisen, och jag är säker på att det tillförde alla möjliga härliga smaker (se s. 316). Jag har använt en kombination av crème fraîche och emmentaler, vilket betyder att det blir krämigt på vissa ställen och knaprigt på andra./ Jamie Oliver