Jamie Olivers ugnsbakade tomater blir en härligt tjock och simmig tomatsås. Servera med korv av god kvalitet som du rostar i ugnen samtidigt. Resterna blir en fantastisk pastasås dagen efter!
färsk timjan, rosmarin och lagerblad, 2 kvistar av varje sort
1 tsk oregano
3 klyftor vitlök, skalade och hackade
korvar av god kvalitet, gärna italienska
extra virgin olivolja
balsamvinäger
havssalt
svartpeppar, nymalen
Tillbehör
bröd, potatismos, ris eller polenta
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader och koka upp vatten i en kastrull.
Skålla tomaterna; skåra dem med en kniv och lägg dem i kokande vatten i 30 sekunder.
Häll av och fyll på med kallt vatten och dra sedan skinnet av tomaterna när de svalnat lite.
Ta fram en stor ugnsform som rymmer tomaterna i ett lager. Bred ut tomaterna och tillsätt örter, vitlök och korvar.
Ringla över ordentligt med olivolja och balsamvinäger, krydda med salt och peppar.
Blanda runt och se sedan till att korvarna ligger överst. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
Ta sedan ut formen, skaka till den och vänd korvarna. Ugnsstek i ytterligare 15-30 minuter eller tills korvarna har fått bra yta.
Nu har du en intensiv, “tomatig” sås. Om den är lite för tunn kan du lyfta ut korvarna och sätta ugnsformen på plattan för att koka ner den lite.
När du fått den konsistens du vill ha – jag gillar när den är ganska tjock – lägger du tillbaka korven.
Smaka av och servera med ett gott bröd som du värmt i ugnen i ca 10 minuter(perfekt att sopa upp sås med), eller med potatismos, polenta eller ris, en grönsallad och ett glas gott rödvin.