Jamie Olivers paj med läckra björnbär, äpplen och ett sting av ingefära. Försök att få tag på färska björnbär direkt från busken, eftersom de smakar så mycket mer!
500 g vetemjöl (ekologiskt. plus lite extra för att mjöla bänken med)
100 g florsocker
250 g smör, kallt, skuret i små kuber
1 citron, rivet skal
2 ägg (stora från frigående höns)
nn skvätt mjölk
Fyllning
50 g smör, plus extra att smörja formen med
100 g strösocker, plus extra att pudra med
2 Bramleyäpplen, stora, skalade, urkärnade och skurna i 16 klyftor (gröna)
4 Cox äpple, skalade, urkärnade och skurna i 8 klyftor vardera (röda)
1 msk syltad ingefära i sirap, rågat mått, hackad
150 g björnbär
1 ägg, uppvispat
0,5 tsk malen kanel
vaniljsås, till servering
Gör så här
Pajdeg
Sikta ut mjölet på en ren arbetsyta och sikta florsockret ovanpå.
Använd händerna och arbeta in smöret tills du får en smulig massa.
Tillsätt citronskal och arbeta in det.
Tillsätt ägg och mjölk och knåda ihop tills du har en degboll.
Pudra med lite mjöl. Överarbeta inte degen, för då blir den seg och inte smulig.
Klappa ner degen till en platt rundel, pudra med lite mer mjöl, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylen i minst en halvtimme.
Fyllning
Värm ugnen till 180 grader.
Lägg smör och socker i en kastrull och när smöret har smält tillsätter du äppelklyftorna och ingefäran.
Koka försiktigt i 15 minuter med locket på, tillsätt sedan björnbären och koka i ytterligare 5 minuter utan lock.
Ta ut degen ur kylen. Mjöla arbetsytan, dela degen i två delar och kavla ut till två rundlar, ca 1 cm tjocka. (använd smörpapper så att degen inte fastnar på kaveln)
Smöra en låg pajform(26 cm i diameter) och skär till degen så att den passar formen.
Häll äppelklytrona och björnbären I en sil, men spara alla safterna.
Lägg frukten I mitten på pajformen och skeda över hälften av fruktsaften.
Pensla kanten på degen med uppvispat ägg.
Lägg sedan den andra delen av degen över som ett lock. Trimma bort kanterna och nyp ihop dem med bottendegen.
Pensla locket med resten av det uppvispade ägget och strö över rikligt med socker och kanel. Skåra locket lite med en kniv.
Sätt pajformen på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen I 55-60 minuter tills den är gyllenbrun och krispig. Servera pajen med vaniljsås.