Brödpudding med choklad- och ölsås

Brödpudding med choklad- och ölsås
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Brödpudding med choklad- och ölsås

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Amerika

15 ingredienser

Om du är sugen på något sanslöst gott till efterrätt ska du pröva det här! En bra grej med denna pudding är att man på ett smart sätt kan använda olika slags brödrester, exempelvis briocher, croissanter och till och med panettone. /Jamie Oliver

Receptet är beräknat för 8 -10 personer.

Vinförslag
Kaliforniskt dessertvin - en Orange Muscat.

I England äter vi brödpudding på vintrarna, men Louisianaborna föredrar sin variant mitt i den stekheta sommaren. Därför tyckte jag att det här skulle vara en perfekt dessert att servera vid återinvigningen av restaurangen McGees Landing.

Du tycker kanske att det är konstigt att ha öl i såsen, men ölens maltsmak går väldigt bra ihop med choklad. Det händer också att jag har andra drycker i såsen, som Chianti, dessertvin, konjak och till och med vodka.

Det här är en verklig paradrätt, och även om det kan låta underbart att dö av en överdos choklad, så kom ihåg att det här inte är något som bör serveras alltför ofta.

Läs mer om Jamies Amerika

Ingredienser

Pudding

  • 5 ägg, helst ekologiska eller av frigående utehöns
  • 5 msk kakao
  • 5 msk rårörsocker, plus lite extra att strö över
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 7 dl mellanmjölk
  • 800 g vitt bröd, utan kanter, skuret i 1 cm tjocka skivor
  • 100 g mörk choklad (70 % kakao) av god kvalitet
  • En liten näve pekannötter, grovhackade

Sås

  • 1 dl mörk öl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk rörsocker
  • 100 g mörk choklad (70 % kakao) av god kvalitet
  • flingsalt

Till servering (valfritt)

  • 1 ask jordgubbar
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Knäck ner äggen i en stor bunke, tillsätt kakao och socker och vispa ihop till en blank och slät smet.
  3. Vispa ner grädde och mjölk efter hand.
  4. Skär brödskivorna i lite slarviga trianglar och lägg dem i bunken.
  5. Tryck varsamt ner några brödbitar åt gången och låt dem ligga tills de har sugit åt sig den av ljuvliga chokladsmeten, ca 30 sekunder.
  6. Lägg brödtrianglarna i en form på ca 30 x 25 cm, 6 cm djup, och häll över eventuellt kvarvarande smet tills formen är full.
  7. Banka chokladkakan – utan att ta av omslagspappret – mot något hårt så att chokladen bryts i bitar (det fungerar bäst om den är kall).
  8. Stick ner chokladbitarna i gliporna mellan bröden. De kommer att smälta till ljuvliga varma pölar som man sedan träffar på som trevliga små överraskningar när man äter. Om du vill kan du använda torkad eller kanderad frukt i stället för choklad. Även blandade nötter, bananskivor eller små kolabitar är gott.
  9. Strö pekannötterna över, samt lite socker i ett jämnt lager från hög höjd.
  10. Kör in puddingen i ugnen låt den stå där i 25 - 30 minuter.
  11. När den är klar ska den vara vackert gyllenfärgad och äggsmeten ska precis ha stelnat men alltjämt vara lite dallrig.
  12. Sätt under tiden en medelstor kastrull på en värme mellan medel och hög och häll i öl, vispgrädde och socker.
  13. Rör om utan uppehåll och dra bort såsen från värmen så snart den kokar upp.
  14. Bryt sönder chokladkakan på samma sätt som den förra, och lägg ner bitarna i den heta såsen.
  15. Låt chokladen smälta, tillsätt en liten nypa salt och rör om.
  16. Servera puddingen med choklad- och ölsåsen ringlad över. Kanongott med ett par färska jordgubbar och en kula vaniljglass till.