600 g blandade bär (efter säsong, t ex björnbär, blåbär, vita och röda vinbär)
4 maränger, stora, grovt sönderdelade
florsocker
pajdeg
250 g vetemjöl, plus lite extra till utbakning
50 g florsocker
125 g osaltat smör, kallt, i små tärningar
1 ägg (helst ekologiskt eller från frigående höns)
nn skvätt mjölk
olivolja, att smörja pajformen med
Gör så här
Pajdeg
Du kan göra degen för hand eller i matberedare.Sikta ner mjöl och florsocker i en stor bunke.
Knåda in smöret i mjölet och sockret med fingertopparna tills det blir smuligt.
Tillsätt ägg och mjölk och knåda försiktigt med händerna tills du har en degklump. Bearbeta inte degen för mycket, för då blir den elastisk och seg istället för smulig och lös.
Strö lite mjöl över en ren arbetsyta och tryck ut degen till en tjock, platt rundel.
Strö lite mer mjöl över, täck sedan degen med plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter.
Olja in en pajform av teflon med löstagbara kanter(ca 25 cm i diameter).
Pudra en brödkavel och en ren arbetsyta med mjöl, kavla sedan försiktigt ut degen(vänd den då och då)till en 0,5 cm tjock rundel.
Rulla upp degen på kaveln och rulla sen ut den i pajformen så att den når ända upp i kanterna.
Ta bort överflödig deg och täta eventuella hål med den.
Nagga botten med en gaffel, täck med plastfolie och ställ i frysen i 30 minuter.
Värm ugnen till 180 grader.
Lägg smörpapper över hela pajformen, fyll på med torkade ärtor och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Ta bort ärtorna och smörpappret och grädda därefter i ytterligare 10 minuter tills pajen är fast och nästan kakliknande. Ta ut och låt svalna helt.
Fyllning
Vispa 2 msk vaniljsocker i en skål tillsammans med grädden och det mesta av apelsinskalet tills du har en slät blandning med små mjuka toppar.
Lägg hälften av bären i en annan skål och mosa dem med en gaffel tillsammans med den återstående matskeden vaniljsocker.
Vänd försiktigt ner de mosade bären och marängbitarna i grädden.
Häll blandningen i det svala pajskalet och skaka formen lätt så att den kommer ända ut i kanterna.
Bred ut jämnt med en slickepott och lägg sedan resten av bären ovanpå.
Strö resten av apelsinskalet ovanpå och servera omedelbart med ett täcke av florsocker.