Frukost med latke

Frukost med latke
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Frukost med latke

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Amerika

11 ingredienser

I New York vet folk verkligen hur man äter frukost. Här ska vi laga latke, en sorts judisk potatispannkaka eller raggmunk som man traditionellt äter vid chanukka. De är hur goda som helst, särskilt de som jag prövade på Yonah Schimmels bageri. /Jamie Oliver

Den rökta fisken som jag använde kom från en fantastisk judisk delikatessbutik
på Lower East Side vid namn Russ & Daughters, där de säljer underbar, subtilt rökt makrill och vit fi sk, liksom sin berömda ”lox” (gravad eller rökt lax).

Man brukar för det mesta fritera potatispannkakorna men det går också bra att bara steka dem i lite olja, som jag har gjort här.

Läs mer om Jamies Amerika

Ingredienser

portioner
  • 500 g potatis, skalad och grovriven
  • 1 gul lök, skalad, halverad och skuren i mycket tunna skivor
  • flingsalt
  • svartpeppar (efter smak)
  • 6 ägg, helst ekologiska eller av frigående utehöns
  • 1 msk extra fint mjöl (innehåller bakpulver
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • olja
  • 4 rökta makrillfiléer eller vita fiskfiléer
  • 1 msk smör

Till servering

  • 1 stor näve krasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda potatis och lök i en bunke och tillsätt en rejäl nypa salt.
  3. Låt stå några minuter så att det mesta av vattnet dras ur.
  4. Krama blandningen riktigt hårt i händerna och häll bort all vätska.
  5. Vispa upp 2 av äggen, häll i dem i bunken och blanda väl.
  6. Rör ner mjöl och en nypa peppar och ställ åt sidan.
  7. Fyll en vid och hög kastrull med vatten, tillsätt en skvätt vinäger och
  8. en rejäl nypa salt och peppar och låt koka upp.
  9. Sätt under tiden en stor stekpanna på medelvärme.
  10. Tillsätt en skvätt vegetabilisk olja, lägg i matskedsstora klickar potatissmet och platta till dem med baksidan av en sked.
  11. Smeten bör räcka till 8 små pannkakor, men du måste kanske steka i omgångar.
  12. Efter ett par minuter bör potatispannkakorna vara gyllenbruna och fina på undersidan.
  13. Vänd dem och stek ytterligare ett par minuter på andra sidan, tills de är färdiga.
  14. Lägg potatispannkakorna i en ugnsform och varmhåll dem i ugnen i 10 minuter medan du gör klart resten av frukosten.
  15. Torka ur stekpannan med hushållspapper och lägg i fisken.
  16. Häll på 2,5 cm vatten i pannan och tillsätt en klick smör.
  17. Låt koka upp.
  18. Sänk värmen och småkoka tills fisken är genomvarm, ca 5 minuter.
  19. Tillsätt ytterligare en nypa salt till den stora kokande grytan och sänk värmen så att vattnet bara sjuder.
  20. Knäck de återstående 4 äggen i vattnet och pochera dem.
  21. Lösa ägg tar 2–3 minuter, och vill du ha dem lite fastare behövs 4 minuter.
  22. Ta under tiden ut potatispannkakorna ur ugnen och lägg upp 2 stycken per tallrik.
  23. Ta upp fiskfiléerna ur stekpannan med hålslev och lägg en filé på varje tallrik, ovanpå pannkakorna.
  24. Ta upp ett ägg med hålsleven och peta på det för att känna hur löst eller hårt det är.
  25. Du vet själv hur du vill ha dina ägg, så följ din intuition.
  26. Lägg omedelbart upp äggen på fiskfiléerna.
  27. Toppa med några kvistar krasse och lite svartpeppar.
  28. Välkommen till frukostparadiset!