Viltgryta med papardelle

Viltgryta med papardelle
Foto: Fremantle/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Viltgryta med papardelle

Av: Jamie Oliver

Från: Hemma hos Jamie

20 ingredienser

Jamie Olivers gryta går att göra på nästan vilken typ av viltkött som helst. Här serverar han den som en pastasås.

Se fler recept från

Hemma hos Jamie

Rött vin och vilt är en klassisk kombination, men jag använder vitt vin för att lätta upp smakerna. I italien äts den här sortens gryta traditionellt till frukost på toast av jägare eller kroppsarbetare. Men den passar förmodligen lite bättre till lunch! / Jamie Oliver

Ingredienser

portioner
  • olivolja
  • 1 rödlök, skalad och finhackad
  • 2 morötter, skalade och hackade
  • 0,5 kålrot, skalad och tärnad
  • 1 kvist färsk rosmarin, plockade och hackade blad
  • 0,5 kruka färsk timjan, repade blad
  • 2 lagerblad
  • 1 kanin, urbenad och skuren i 1 cm stora tärningar (eller hare)
  • 300 g hjortkött, skuret i 1 cm stora tärningar
  • 1 msk vetemjöl
  • ca 2 dl vitt vin
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 500 ml kycklingbuljong
  • 500 g pappardelle (eller annan pasta)
  • 1 msk smör
  • 75 g parmesanost, färskriven
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • extra virgin olivolja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Häll en klunk olivolja i en gryta och ställ på plattan.
  3. Tillsätt lök, morötter, kålrot, rosmarin, timjan och lagerblad och småkoka i 10 minuter.
  4. Rör ner köttet och mjölet och krydda med salt och peppar.
  5. Häll i buljong så att det precis täcker köttet.
  6. Koka upp försiktigt, sätt på locket och placera i den varma ugnen i 1,5 timme tills köttet lätt faller isär.
  7. Ta ut grytan ur ugnen och koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
  8. Medan pastan kokar gör du klart grytan på spisen.
  9. Plocka upp lagerbladen och tillsätt smör.
  10. Häll i hälften av parmesanosten och hälften av apelsinskalet – bara en gnutta gör hela skillnaden!
  11. Lägg på locket. Plocka och hacka persiljebladen först nu så de håller sig fräscha och fina till servering.
  12. Slå av pastan i ett durkslag och spara en skvätt av pastavattnet.
  13. Samla gästerna runt bordet och blanda sedan ihop pastan med grytan och persiljan. Tillsätt lite av pastavattnet för att få till en silkig, simmig konsistens på såsen.
  14. Smaka av och servera med resten av parmesanosten och det rivna apelsinskalet. Ringla lite olivolja över din fantastiska pastarätt!