en kruka fänkålsvippor eller färsk basilika, finhackad
olivolja
havssalt
svartpeppar, nymalen
Gurkyoughurt
1 gurka
300 ml yoghurt
1 röd chilifrukt
en liten kruka färsk mynta eller oregano (plockade blad)
extra virgin olivolja
Gör så här
Borsta rent grillgallret så att inte fisken fastnar, tänd sedan grillen och vänta på bra glöd. Om du har en liten grill kan du dela laxen i två delar så att den får plats.
Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en skärbräda och skär snitt på ca 1 cm längs hela sidan.
Riv över citronskal och strö över fänkålsvipporna eller basilikan.
Gnugga in blandningen och peta in den i snitten.
Häll olivolja på ytan bredvid på skärbrädan och strö över ordentligt med salt och peppar.
Lägg över laxen på blandningen och gnid runt skinnsidan i den.
När grillen är klar lägger du på laxen med skinnet nedåt.
När skinnsidan är gyllenbrun och knaprig (efter ca 4 minuter) vänder du laxen försiktigt och grillar andra sidan i ytterligare 2-3 minuter.
Under tiden drar du försiktigt skinnet av fisken och lägger det bredvid på grillen så att även andra sidan blir knaprig.
Lyft försiktigt laxen från grillen och lägg på ett serveringsfat. Låt skinnet svalna lite, sen kan du bryta det i bitar och strö ovanpå laxen.
Gurkyoghurt
Skär gurkan i halvor på längden och gröp ur och släng bort fröna i mitten.
Hacka sedan gurkan och blanda ihop med yoghurten.
Balansera smakerna med citronsaft, hackad chili och hälften av din mynta eller oregano.
Ringla över lite god olivolja och smaka av med lite salt och peppar.
Dela laxen i sex bitar, och servera med gurkyoghurten.
Toppa med lite olivolja samt resten av chilin och örterna. Se till att alla får en bit av det knapriga fiskskinnet!