Stekt marulk med böngryta och gremolata

Stekt marulk med böngryta och gremolata
Foto: Fremantle/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Stekt marulk med böngryta och gremolata

Av: Jamie Oliver

Från: Hemma hos Jamie

14 ingredienser

Störbönor passar perfekt som tillbehör till grillad fisk eller kyckling.

Se fler recept från

Hemma hos Jamie

Ingredienser

portioner
  • 600 g störbönor (t ex vax-, skär-, eller brytbönor)
  • olivolja
  • 100 g ansjovisfilé, i olja
  • 5 klyftor vitlök, skalade
  • 1 torkad röd chilifrukt
  • 700 g passerade tomater (eller 800 g krossade)
  • 2 stjälkar färsk rosmarin
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 4 marulksfiléer (à 200 g) (fråga i fiskdisken)
  • en kruka slätbladig persilja, färsk
  • 1 citron
  • extra virgin olivolja
  • En liten kruka grön eller lila basilika, plockade blad

Gör så här

  1. Ta en potatisskalare och skala bort de trådiga kanterna på bönorna. Skär sedan bönorna i 1 cm stora bitar.
  2. Böngrytan kan du göra antingen i förväg eller innan du grillar fisken.
  3. Hetta upp en kastrull som är stor nog att rymma alla ingredienser.
  4. Tillsätt 2 msk olivolja samt ansjovisfiléerna med oljan från burken.
  5. Hacka 4 av vitlöksklyftorna och fräs allt försiktigt tillsammans med den torkade chilin tills allt är mjukt och ansjovisen blir mosig.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna samt bönor och rosmarin. Krydda och låt allt koka upp.
  7. Lägg ett lock på kastrullen och låt sjuda försiktigt i 12-15 minuter. Om såsen blir lite torr kan du tillsätta en skvätt vatten och röra om.
  8. Lägg upp marulksbitarna på en skärbräda och skär ett djupt snitt i mitten så att de öppnar sig som en bok. Försök att få dem lika tjocka på båda sidor. Skåra fisken lätt över hela ytan och lägg åt sidan.

Gremolata

  1. Ta den resterande vitlöksklyftan och finhacka tillsammans med en nypa salt.
  2. Finhacka persiljan och riv citronskal fint. Blanda ihop med vitlöken och hacka ihop lite till.
  3. Lägg åt sidan – blandningen ska strös över fisken vid servering.
  4. Hetta upp en väldigt stor grillpanna(eller två mindre).
  5. Krydda fisken ordentligt med salt och peppar och gnid in den med olivolja.
  6. Stek fisken i 2 minuter på varje sida eller tills den är precis genomstekt(stek inte för länge!).
  7. Ta bort böngrytan från värmen, smaka av och krydda mer om det behövs.
  8. Ta bort rosmarinstjälkarna och pressa ner citronsaft.
  9. Fördela bönorna på tallrikar och lägg fisken ovanpå.
  10. Strö över basilikablad och gremolatan. Du kan också servera allting “family style” på ett stort serveringsfat att ställa fram mitt på bordet.