Grillad biff med rökta rödbetor och kesodressing

Grillad biff med rökta rödbetor och kesodressing
Foto: Fremantle/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Grillad biff med rökta rödbetor och kesodressing

Av: Jamie Oliver

Från: Hemma hos Jamie

13 ingredienser

Jamie Oliver tar fram grillen och röker rödbetor i foliepaket till köttet.

Den här metoden att röka betor långsamt på grillen eller glödbädden lärde jag mig i USA. Om du vill kan du istället ugnsrosta betorna på 200 grader i 1,5 timme. Det kommer också att bli gott, men du får inte samma härligt rökiga smak. /Jamie Oliver

Se fler recept från

Hemma hos Jamie

Ingredienser

portioner

Kött

  • 4 biffar (à 100g)

Rökta betor

  • 8 betor, små (blanda gärna rödbetor, polkabetor och gulbetor)
  • 1 knippe färsk rosmarin (plocka bladen)
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • extra virgin olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 knippe persilja, slätbladig (plocka bladen och hacka grovt)
  • 1 knippe färsk dragon plocka bladen och hacka grovt (eller basilika)

Kesodressing

  • 4 msk keso, rågade mått
  • 1 citron
  • extra virgin olivolja
  • några kvistar färsk timjan (plockade blad)

Gör så här

  1. Börja med att tända grillen och få till en bra glödbädd.

Rökta betor

  1. Lägg betor med skal på dubbla lager ugnsfolie(ungefär 30 cm) och lägg blasten och några rosmarinkvistar runt som skydd från direkt värme.
  2. Rulla ihop folien till ett knyte – vik in kanterna och snurra till dem som en smällkaramell.
  3. Picka foliepaketet några gånger med en kniv så att röken kan ta sig in och ge smak.
  4. Lägg paketet direkt på glöden med några kolbitar ovanpå. Låt ligga i 30-40 minuter, eller tills betorna blivit mjuka, och ta sen upp paketet och låt det svalna.
  5. Veckla upp folien och ta upp dem. Kasta rosmarinstjälkarna och blasten.
  6. När betorna svalnat skalar du dem och skär dem i grova bitar.
  7. Lägg betorna i en skål och tillsätt vinäger, 3 msk olivolja, hälften av persiljan och dragonen samt ordentligt med salt och peppar.
  8. Blanda runt och smaka av.

Kött

  1. Smörj in biffarna med lite av dressingen från betorna och lägg dem på grillen.
  2. Grilla köttet, vänd då och då. Lägg dem sedan på en tallrik för att vila.

Kesodressing

  1. Lägg keso i en skål och finriv skalet och pressa ner saften från citronen.
  2. Rör ner två klunkar olivolja, repad timjan och lite salt och peppar.
  3. Vänd runt försiktigt så att kryddorna blandas med keson. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citronsaft.
  4. Servera köttet på en bädd av betor och toppa med några skedar kesodressing. Strö över lite färska örter. Klart!