Stekt alligator med sötpotatis och salsa

Stekt alligator med sötpotatis och salsa
Foto: Davis Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Stekt alligator med sötpotatis och salsa

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Amerika

19 ingredienser

Jag älskar verkligen mat med stora, tydliga smaker. I den här rätten används förstås alligatorkött, som är lika vanligt i Louisiana som fläskkotletter är i England, men låt dig inte avskräckas, för resultatet blir lika bra med kycklingbröst, kotlettrad eller räkor. /Jamie Oliver

Vinförslag
Rödvin från Kalifornien - en Pinot Noir

Marinaden är inte att leka med och den friska salsan har fint sting och passar perfekt till.

Om du hinner får du gärna låta köttet marinera över natten, men det blir riktigt gott även med bara 30 minuters marineringstid.

Om du inte kan hitta gröna tomater till salsan får du ta två röda till i stället. Se bara till att kärna ur dem så att salsan inte blir för rinnig.

Läs mer om Jamies Amerika

Ingredienser

portioner
  • 750 g alligatorsvans, kycklingfilé eller benfri kotlettrad, i 1 cm tjocka skivor
  • 4 sötpotatisar, inslagna i aluminiumfolie (à ca 200 g)

Cajunmarinad

  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 liten knippa färsk oregano, bladen
  • 1 liten knippa färsk timjan, bladen
  • 1 färskt lagerblad, rivet i småbitar, mittnerven borttagen
  • 2 klyftor vitlök, skalade och grovhackade
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk grovkornig senap

Salsa

  • 3 salladslökar, ansade och ytterst finhackade
  • 0,5 färsk röd chili, urkärnad och finhackad (eller efter egen smak)
  • 2 gröna tomater, finhackade
  • 1 röd tomat, urkärnad och finhackad en liten knippa färsk kruspersilja, finhackad
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 6 msk extra virgin olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Marinad

  1. Börja med marinaden.
  2. Lägg kajennpeppar, paprikapulver och en nypa av vardera salt och peppar i en mortel, tillsätt de färska kryddörterna och stöt till en massa.
  3. Tillsätt vitlök, olivolja och senap och stöt igen – oljan hjälper till att lyfta fram smakerna.
  4. När du har fått en tjock, klibbig massa är marinaden klar.
  5. Lägg köttet i en stor bunke och fördela marinaden jämnt över så att den täcker köttskivorna.
  6. Täck över med plastfolie och låt stå i kylen i minst 20-30 minuter eller - om du verkligen vill att marinaden ska göra sitt jobb - i ett par timmar eller till och med över natten.

Potatis

  1. Värm upp ugnen till 200 grader och baka sötpotatisarna i ca 1 timme.

Salsa

  1. När de är nästan klara är det dags att göra salsan. Den är fräsch och god, och har precis rätt smak och konsistens för att lyfta hela rätten. Lägg alla salsaingredienser i en bunke och tillsätt en rejäl nypa flingsalt för att locka fram tomatsmaken.
  2. Blanda väl.

Potatis

  1. Ta ut sötpotatisarna ur ugnen när de är klara, men låt folien vara kvar så att de håller sig varma.

Kött

  1. Sätt en stor stekpanna eller wok på hög värme och låt pannan bli glödhet.
  2. Lägg snabbt men varsamt i köttskivorna och bryn dem ett par minuter på varje sida, så att de får fin färg.
  3. Ta bort folien från sötpotatisen och lägg upp dem på tallrikar.
  4. Skär ett kryss mitt på varje potatis och tryck sedan varsamt ihop dem så att det härliga inkråmet tittar fram.
  5. Lägg det stekta köttet ovanpå och toppa med några skedar salsa.
  6. Mer behövs inte - gott kött, mjuk sötpotatis och frisk, pigg salsa!