Kyckling- och purjostroganoff

Kyckling- och purjostroganoff
Foto: David Loftus och Chris Terry
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Kyckling- och purjostroganoff

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Matrevolution

12 ingredienser

Det här är en riktigt smaskig korsning mellan fransk kycklingfrikassé och rysk stroganoff. Om du sätter på lite ris samtidigt som du börjar laga maten så bör allt vara klart samtidigt. Jag brukar i lägga svampen mot slutet av tillagningen, så att den behåller sin konsistens och nötsmak. Om du vill ha mjukare svamp är det bara att lägga i den samtidigt som purjolöken. /Jamie Oliver

Ingredienser

portioner
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 150 g basmatiris (eller annat långkornit ris)
  • 1 purjolök
  • ca 100 g skogschampinjoner (eller ostronmusslingar)
  • 2 kycklingbröst (helst ekologiska)
  • olivolja
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 kruka färsk persilja
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 citron

Gör så här

  1. Häll upp kokhett vatten från en vattenkokare i en stor kastrull, sätt den på hög värme och salta. Tillsätt riset, låt koka upp igen och sänk sedan värmen lite. Koka enligt anvisningarna på paketet.
  2. Skär bort bägge ändarna av purjolöken och skär den på längden i fyra delar. Hacka den därefter på tvären i småbitar och skölj noga under rinnande vatten.
  3. Skiva svampen. Skiva kycklingbrösten i fingertjocka bitar.
  4. Sätt en stor stekpanna på hög värme och tillsätt en rejäl skvätt olivolja och smör. Tillsätt purjo, vitt vin, ett litet glas vatten samt en generös nypa salt och peppar. Täck över pannan löst med folie och låt puttra i 5 minuter.
  5. Finhacka under tiden persiljan med stjälkar och allt. Ta av folien och lägg i kycklingbitarna, det mesta av persiljan samt grädde och svamp. Rör om, låt koka upp igen, vrid sedan ner till medelvärme och låt puttra i 10 minuter.
  6. Låt riset rinna av. Skär citronen mitt itu och pressa ner saften från ena halvan i stroganoffen just innan servering. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp ris och stroganoff på tallrikar. Strö över resten av den hackade persiljan. Servera med den andra citronhalvan skuren i klyftor.