Jamies spaghettikaka

Jamies spaghettikaka
Foto: Jamie Oliver
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Jamies spaghettikaka

13 ingredienser

1h 30 m

Den här rätten är perfekt om du exempelvis har rester över. Byt ut den vanliga vita spaghettin mot fullkorn och vips får du mer fibrer och B-vitamin som håller metabolismen igång.

Ingredienser

portioner
  • 1 aubergine (à 350 g)
  • 300 g fullkornspasta (spaghetti)
  • olivolja
  • 4 kvistar färsk oregano
  • 2 rödlökar
  • 0,5-1 röd chilifrukt
  • 1 förp plommontomat (à 300 g)
  • 1 förp cottage cheese (à 400 g)
  • 2 ägg (stora)
  • 30 g parmesanost
  • 1 citron
  • 70 g rucolasallad
  • 1 msk balsamvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Lägg den hela auberginen i en stor kastrull med kokande saltat vatten. Ställ ett durkslag eller något liknande ovanpå så att auberginen hålls under vattenytan. Koka i 15 minuter, ta upp auberginen och lägg den på en skärbräda.
  2. Lägg spaghettin i vattnet och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och lägg den att svalna i en stor skål.
  3. Grovhacka under tiden auberginen i cirka 1 cm stora bitar. Ställ en djup ugns­säker stekpanna (26 cm i diameter) med släpp lätt­-beläggning på medelvärme och häll i 1 msk olja. Lägg i auberginen och repa ner oreganobladen.
  4. Skala lökarna, skiva dem tunt med chilin och tillsätt i pannan. Tillaga i 15 minuter, eller tills grönsakerna fått färg, rör om regelbundet. Häll i tomaterna och krossa dem med en träslev. Fyll tomburken till knappt hälften med vatten, snurra runt den och häll vattnet i pannan. Koka upp och låt sedan sjuda svagt i 10 minuter, till en tjock sås. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll tomatsåsen över spaghettin, tillsätt keson, knäck i äggen, finriv det mesta av parmesanen och blanda riktigt ordentligt. Häll tillbaka blandningen i pannan och bred ut den i ett jämnt lager ända ut till kanten. Ställ pannan på medelvärme i 2 minuter och baka sedan längst ner i ugnen i 40 minuter, eller tills ytan fått färg.
  6. Stjälp upp kakan på en skärbräda och riv över resten av parmesanen. Servera med citrondressad rucola och ringla över lite balsam­ vinäger.

Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din spaghettikaka!