400-600 g älgkött (valfritt viltkött eller vegetariskt alternativ)
300 g morot
100 g salladslök
smör (att steka i)
olja (att steka i)
2-3 msk viltkrydda (eller färska kryddor)
salt
peppar
100-150 g grönsallad
pitabröd (eller jämtländskt tunnbröd)
Picklad rödlök
1-2-3 lag
2-3 lökar
ca 0,5 krm salt
Lingonaioli
0,5 dl majonnäs
2 dl crème fraîche
0,5-1 dl lingonsylt (hemlagad är godast)
1 msk senap (fransk)
1-2 klyftor vitlök
salt
peppar
Gör så här
Börja med att skiva halvfruset viltkött i tunna skivor med en vass kniv.
Skala och skiva morötter.
Skär salladslöken i små skivor. Du kan även använda exempelvis gul lök och palsternacka men tänk på att minska mängden salladslöken och morötter i så fall.
Lägg allt i påsar så är det lättare att ta med sig.
Picklad lök
Blanda alla ingredienser och låt stå över natten i en bunke.
Ta med i dubbla påsar.
Lingonaioli
Gör aiolin dagen innan för bättre smak.
Blanda alla ingredienserna i en bunke och häll upp i dubbla påsar så att det inte läcker ut.
Servering
Börja med att värma stekpannan och lägg i älgköttet. Krydda och stek det nästan färdigt.
Lägg i grönsakerna. Fräs en liten stund till.
Värm bröden lite lätt på elden när allt är klart. Brödet blir mjukare och godare då.
Vik brödet till en ficka och lägg i sallad, älgkött, picklad lök och toppa med lingonaioli.