Jämtländsk wok à la Lill-Arne

koket.se
Jämtländsk wok à la Lill-Arne

Jämtländsk wok à la Lill-Arne

19 ingredienser

30 m + tid i kyl

Här har vi en riktigt god utomhusrätt som är perfekt att preppa dagen innan. Det hela äts i pitabröd eller jämtländskt tunnbröd.

logo

Ingredienser

portioner
  • 400-600 g älgkött (valfritt viltkött eller vegetariskt alternativ)
  • 300 g morot
  • 100 g salladslök
  • smör (att steka i)
  • olja (att steka i)
  • 2-3 msk viltkrydda (eller färska kryddor)
  • salt
  • peppar
  • 100-150 g grönsallad
  • pitabröd (eller jämtländskt tunnbröd)

Picklad rödlök

  • 1-2-3 lag
  • 2-3 lökar
  • ca 0,5 krm salt

Lingonaioli

  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5-1 dl lingonsylt (hemlagad är godast)
  • 1 msk senap (fransk)
  • 1-2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med att skiva halvfruset viltkött i tunna skivor med en vass kniv.
  2. Skala och skiva morötter.
  3. Skär salladslöken i små skivor. Du kan även använda exempelvis gul lök och palsternacka men tänk på att minska mängden salladslöken och morötter i så fall.
  4. Lägg allt i påsar så är det lättare att ta med sig.

Picklad lök

  1. Blanda alla ingredienser och låt stå över natten i en bunke.
  2. Ta med i dubbla påsar.

Lingonaioli

  1. Gör aiolin dagen innan för bättre smak.
  2. Blanda alla ingredienserna i en bunke och häll upp i dubbla påsar så att det inte läcker ut.

Servering

  1. Börja med att värma stekpannan och lägg i älgköttet. Krydda och stek det nästan färdigt.
  2. Lägg i grönsakerna. Fräs en liten stund till.
  3. Värm bröden lite lätt på elden när allt är klart. Brödet blir mjukare och godare då.
  4. Vik brödet till en ficka och lägg i sallad, älgkött, picklad lök och toppa med lingonaioli.