Janssons frestelse deluxe

Janssons frestelse deluxe
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Janssons frestelse deluxe

9 ingredienser

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 gula lökar, skivad
  • 3 dl öl, med liten beska (tas bort om det serveras till köttet, men ska definitivt vara med när Janssons frestelse serveras på klassiskt vis)
  • 250 g ansjovisfilé (från hel fisk, godast)
  • vitpeppar
  • 4 dl vispgrädde
  • ansjovisspad
  • 2 msk bröd, färskrivet
  • smör, brynt
  • gräslök

Gör så här

  1. Skala och skär potatis i fina strimlor. Låt den ligga i kallt vatten ca 30 minuter för att bli av med stärkelsen. Häll av och torka den torr.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Stek potatisen nästan klar med lite färg.
  4. Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg. Häll på öl och låt det koka torrt.
  5. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
  6. Koka upp ansjovisspadet och grädden. Häll över jämn fördelat över formen.
  7. Strö över det rivna brödet och skvätt över lite brynt smör
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  9. Garnera med gräslök.