Janssons frestelse deluxe
Foto: TV4
Janssons frestelse deluxe
Ingredienser
4 - 6 - 1 kg mjölig potatis
- 3 gula lökar, skivad
- 3 dl öl, med liten beska (tas bort om det serveras till köttet, men ska definitivt vara med när Janssons frestelse serveras på klassiskt vis)
- 250 g ansjovisfilé (från hel fisk, godast)
- vitpeppar
- 4 dl vispgrädde
- ansjovisspad
- 2 msk bröd, färskrivet
- smör, brynt
- gräslök
Gör så här
- Skala och skär potatis i fina strimlor. Låt den ligga i kallt vatten ca 30 minuter för att bli av med stärkelsen. Häll av och torka den torr.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Stek potatisen nästan klar med lite färg.
- Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg. Häll på öl och låt det koka torrt.
- Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
- Koka upp ansjovisspadet och grädden. Häll över jämn fördelat över formen.
- Strö över det rivna brödet och skvätt över lite brynt smör
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Garnera med gräslök.