Japansk biffmacka med dragonmayo

koket.se
Japansk biffmacka med dragonmayo
Foto: TV4
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Japansk biffmacka med dragonmayo

23 ingredienser

30 m

"Katsu sando är en japansk macka som du antingen kan äta som enklaste gatumat eller som lyxmacka på den finaste av krogar i Japan. Katsu betyder köttskiva och sando är en japansk förkortning för sandwich. Du kan göra mackan på vilket kött som helst, men den mest exklusiva mackan görs naturligtvis på wagyukött." /Erik Videgård

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttet

  • 320 g entrecôte, sousvide-kokt i skivor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg, uppvispade
  • 1,5 dl pankoströbröd (japanskt ströbröd)

Vitkålssallad

  • 0,25 vitkål
  • 0,5 citron, saften
  • 4 msk dragonmajonnäs

Dragonmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 200 g rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 0,25 tsk cayennepeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk dragonvinäger
  • 20 g färsk dragon
  • 20 g färsk bladpersilja

Tonkatsusås

  • 1 tsk farinsocker
  • 2 msk soja (ljus)
  • 1 dl chilisås
  • 1 msk mirin (japanskt sött matlagningsvin, eller 1 tsk socker)
  • 2 msk worcestersås
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk vitlök, riven

Servering

  • 8 skivor shokupan (eller vitt formbröd)

Gör så här

Köttet

  1. Gör i ordning tre fat med mjöl, ägg och pankoströbröd.
  2. Vänd köttet först i mjölet, sedan det uppvispade ägget och sist i pankoströbrödet.
  3. Pressa köttet lätt så att ströbrödet fäster ordentligt.
  4. Hetta upp 0,5 cm olja i en panna till 180 grader.
  5. Stek först det panerade köttet på ena sidan tills det blivit gyllene (ca 1 minut) och sedan andra sidan tills den fått samma färg.
  6. Ta upp köttet och lägg det på hushållspapper som kan suga upp överflödig olja.

Vitkålssallad

  1. Skiva eller riv kålen tunt på mandolin.
  2. Blanda först kålen med salt och sedan med citronsaft. Tillsätt slutligen majonnäsen.

Dragonmajonnäs

  1. Lägg äggulorna i botten på en mixerkanna och toppa med resten av ingredienserna. Sätt en stavmixer i botten av kannan, starta mixern och dra den sakta uppåt. Fortsätt mixa till önskad konsistens.

Tonkatsusås

  1. Lös upp sockret i sojan och blanda sedan med chilisås, mirin, worcestersås, ingefära och vitlök. Mixa till en slät sås.

Servering

  1. Rosta brödet.
  2. Lägg ut hälften av brödskivorna, toppa med kött och vitkålssallad.
  3. Ringla över tonkatsusås och avsluta med resterande brödskivor.
  4. Dela mackorna på längden och vänd dem med den skurna sidan uppåt.
  5. Lägg ihop mackorna två och två och stick in ett bambuspett för att hålla ihop dem.
  6. Servera med extra tonkatsusås.