Spett med saftig kyckling som du antingen tillagar på teppanyakigrill, vanlig grill eller i grillpanna. Servera med goda tillbehör som krämig kålsallad, fräsch gurksallad och japanskt ris.
grillspett (om de är av trä blötlägg i minst 3 timmar)
Gör så här
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skär varje kycklinglår i tre bitar. Skär av det gröna på salladslöken.
Varva kyckling och den gröna salladslöken på spett, tre bitar kyckling med salladslök emellan per spett blir lagom.
Blanda ihop soja, mirin och sake i en liten skål, blandningen ska användas för pensling av spetten.
Strimla spetskålen fint.
Blanda ihop majonnäs, chiliolja, sambal oelek och limesaft. Blanda dressingen med spetskålen, ta lite i taget. Dressingen ska precis täcka kålen, så ta inte mer än vad som behövs för det. Smaka av med salt.
Skiva gurkan tunt. Lägg ut på en tallrik och salta lätt. Strimla resterande salladslök.
Blanda soja, mirin och limesaft i en skål. Häll av vätskan från gurkan.
Blanda gurkan med sojadressingen.
Om man har en teppanyakigrill: Grilla kycklingspetten hårt, när kycklingen börjar bli klar - pensla med sakéblandningen. Vänd och pensla om vartannat tills kycklingen är genomstekt.
Om man inte har en grill: Sätt på en stekpanna, helst gjutjärn, på hög värme. Stek spetten i torr panna, när kycklingen börjar bli klar - pensla med sakéblandningen. Vänd och pensla om vartannat tills kycklingen är genomstekt.
Servering
Dra loss kycklingen från spetten och ät i pannkakor/tortillabröd tillsammans med ris, gurksallad och kålsallad likt en taco.