Torskrygg Bourguignon

Torskrygg Bourguignon
Foto: TV4

Torskrygg Bourguignon

Av: Jarno - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

Halstrad torskrygg med smålök, sidfläsk, persilja, champinjoner och bourguignonsås. Serveras med mandelpotatispuré.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar torskrygg, med skinn [à 180 g]
  • 500 g mandelpotatis
  • 4 schalottenlökar
  • 12 champinjoner (små)
  • 0,25 l grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 l kalvfond
  • 100 g sidfläsk
  • 1 förp bacon
  • 0,5 dl persilja
  • 0,5 rött vin (tex Bourginogne)
  • 1 förp steklök (eller smålök)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk smör
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 1 msk rörsocker
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Häll i vin, kalvfond, råsocker, balsamico och timjan i en kastrull.
  2. Låt reducera till hälften. Red eventuellt såsen om nödvändigt med maizena.
  3. Rimma torsken med grovsalt så att överflödig vätska försvinner.
  4. Skala sedan potatisen och låt koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk, använd en potatisstomp eller mixer för att puréa.
  5. Häll i grädde, smör, mjölk samt salt och peppar.
  6. Hacka scharlottenlök och låt svettas i stekpanna med smör, låt ej löken få färg.
  7. Vänd sedan lökblandningen i potatispurén.
  8. Skala smålöken och låt svettas i stekpanna utan att få färg, lägg åt sidan.
  9. Skär upp bacon samt sidfläsk i tärningar och stek i panna tills de är knapriga.
  10. Blanda ihop med smålöken.
  11. Hacka persilja och lägg i lök- och sidfläskblandningen.
  12. Vid servering, torka av salten från torsken och halstra sedan i stekpanna på låg värme med smör. OBS! Var försiktig med salt då både sidfläsket och rimningen utav torsken ger sälta.
  13. Servera i djup tallrik med lök- och sidfläskblandningen i botten.
  14. Ringla över lite balsamicoreduktion.
  15. Häll på sås så blandingen precis täcks.
  16. Torsken severas på toppen utav detta.
  17. Servera mandelpotatispurén i separat skål.

Vintips från Jarno
Beaune Premier Cru Theurons (nr 73363)