Jätteräkor och fisk med grönsaker

Jätteräkor och fisk med grönsaker
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Jätteräkor och fisk med grönsaker

Av: Köket.se

Från: TV4

11 ingredienser

En lättlagad och mycket smakrik fiskrätt, kryddad med chili och kokosmjölk. Receptet kommer från Moçambique där man använder mycket kokosmjölk i maten. Du kan med fördel använda ett djupfryst fiskblock. Servera med kokt ris.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Ingredienser

portioner
  • 500 g torskfilé
  • 4-6 jätteräkor
  • 1 gul lök
  • 2 gröna paprikor
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 tomater, skalade och hackade
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk röd spansk peppar, finhackad
  • 1 dl kokosmjölk, på burk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär fisken i 3 cm stora bitar och dela scampin i halvor. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikorna och den spanska pepparen. Skala och hacka tomaterna.
  2. Hetta upp oljan till medelvärme i en stekpanna. Lägg i lök och paprika. Fräs den i 5 minuter. Tillsätt tomater, hälften av saltet, koriander, gurkmeja, pepparfrukt och kokosmjölk. Låt det koka upp.
  3. Salta fisken och jätteräkorna och lägg det i en ugnssäker form. Häll över grönsakssåsen och ställ in fatet i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.