Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
5 äggulor
3 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
3 dl grädde
400 g rabarber
2-2,5 dl strösocker
1 msk citron, saft
Rostad havre
2 dl vetemjöl
2 dl ljust muscovadosocker
1 dl osaltat smör
1 tsk malen kanel
1,75 dl havregryn
Gör så här
Vispa äggulorna och sockret till en slät smet.
Värm under tiden mjölken i en kastrull rör långsamt ned den i ägg/sockerblandningen. Vispa försiktigt under hela tiden.
Häll blandningen i en panna och rör hela tiden till att det tjocknar, ca 5 minuter. Rör i vaniljsocker och täck över och ställ i kylskåpet i minst en timme.
Blanda rabarber, socker och citronjuice i en panna och värm tills rabarberna blivit mjuka, ca 30 minuter. Sockra och tillsätt vatten om det behövs. Lägg i en skål ställ i kylskåpet tills det är dags att blanda med glassmeten.
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop mjöl, havregryn, sockret och kanelen med en gaffel eller i en matberedare.
Smeta ut på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills det fått fin gyllene färg. Ta ut ur ugnen åt låt det svalna helt.
Vispa grädden hårt och vänd ned den i glassmeten, kör sedan smeten enligt direktiven på glassmaskinen.
När glassen är klar så rör du ned hälften av smuldegen och vänder ned rabarberröran. Ställ sedan in i frysen och ta fram den 15 minuter innan servering. Strössla på med resterande smuldeg innan servering.