Kolapaj med lingon och mandel

Kolapaj med lingon och mandel
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Kolapaj med lingon och mandel

12 ingredienser

Kolapaj med gräddig kolasås, syrliga lingon, flagad mandel och knaprig pajbotten. Succé till efterrätt!

Ingredienser

pajdeg

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Kolafyllning

  • 5 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt

Övrig fyllning

  • 250 g lingon
  • 2,5 dl sötmandel
  • 1 tsk flingsalt

Till servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

Pajdeg

  1. Smält smöret och låt svalna lite.
  2. Tillsätt socker, vetemjöl och havregryn och blanda snabbt till en pajdeg.
  3. Platta ut degen i botten på en pajform och låt degen gå upp 3-4 cm på kanten. Ställ i kylskåp i 30 minuter.
  4. Grädda sen i 10 minuter på 200 greder och låt svalna.
  5. Rosta mandeln i torr panna. Grovhacka och ställ åt sidan.
  6. Smält socker i en stor, tjockbottnad kastrull. Vispa med ballongvisp när det börjar smälta (det kan bli grynigt men det smälter bort när sockret blir varmare). Låt det hela bli bärnstensfärgat och klumpfritt. Dra bort från plattan och tillsätt smöret.
  7. Vispa in smöret i sockret så det blandar sig. Det är väldigt varmt och kommer börja bubbla så akta och vispa försiktigt så det inte skvätter.
  8. Tillsätt grädden till den heta blandningen och rör väl tills det blivit en härlig kolasås. Tillsätt salt och låt det hela få bubbla i 10 minuter. Gör kultest genom att hälla lite kolasås ett glas kallt vatten. Kolan ska gå att rulla ihop och vara mjuk.
  9. Lägg mandeln i pajskalet och häll sedan på kolan.
  10. Låt svalna, strö på lite flingsalt och på med lingon. Servera med lösvispad grädde.