Jennies frestelse

NYHET
koket.se
Jennies frestelse
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jennies frestelse

14 ingredienser

En krämig rotfruktsgratäng med inspiration från klassikern Janssons frestelse. Här blir den vegetarisk och istället för ansjovis får den en smakskjuts av soja och Västerbottensost.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2-3 gula lökar, skivade (stora)
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 400 g fast potatis
  • 300 g morot
  • 300 g palsternacka
  • 200 g rotselleri
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk japansk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2-3 dl Västerbottensost, riven
  • 0,5 kruka färsk persilja, hackad
  • smör, att steka i
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek lök och vitlök i smör tills de blivit mjuka och lite karamelliserade.
  3. Skala och skär potatis och rotfrukter i smala stavar.
  4. Varva den stekta löken och rotfrukter i en ugnsform.
  5. Blanda grädde med soja och timjan, salta och peppra. Häll den smaksatta grädden över
  6. rotfrukterna. Strö på riven Västerbottenost och gratinera i nedre delen av ugnen till rotfrukterna är
  7. mjuka och gratängen fått fin färg, ca 40-50 minuter..
  8. Strö på persilja och servera.