Jennies italienska fisksoppa

POPULÄRT
koket.se
Jennies italienska fisksoppa
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jennies italienska fisksoppa

24 ingredienser

45 min

Festlig och gräddig fisksoppa med goda grönsaker och färska blåmusslor. Bjud med saffransaioli och ett gott bröd.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 gul lök, stor
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 fasta potatisar, stora
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 l fiskbuljong
  • 400 g hela konserverade tomater
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 150 g svartkål
  • 500 g färska blåmusslor
  • 300 g torskfilé
  • 300 g laxfilé
  • 0,5 citron
  • 1 knippe persilja, grovt hackad
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Saffransaioli

  • 2 dl majonnäs, av god kvalitet
  • 0,5 g saffran
  • 1 klyfta vitlök, riven

Till servering

  • bröd, gärna levainbröd

Gör så här

  1. Börja med att blanda ihop allt till saffransaiolin. Ställ åt sidan.
  2. Skiva lök, morot och selleri samt finhacka vitlök. Stek i olivolja tills det mjuknat något, häll sedan i
  3. buljong, vin och grädde.
  4. Skala och skär potatis i 1-2 cm stora bitar. Klipp några gånger med en sax rakt ner i tomatburken.
  5. Häll i tomater samt potatis i grytan. Tillsätt timjan och lagerblad, salt och peppar. Låt puttra i 10
  6. minuter.
  7. Skrubba och skölj musslorna. Strimla svartkålen grovt. Skär fisken i 2-3 cm stora bitar.
  8. Lägg musslor och svartkål i grytan och låt sjuda tills musslorna öppnat sig, det tar endast några minuter.
  9. Lägg i fisken och dra av grytan från värmen, låt stå i 5 minuter. Riv över citronzest och smaka av med lite citronsaft och ev mer salt och peppar. Strö över persilja.
  10. Servera den goda fiskgrytan med saffransaioli och ett gott bröd till.