Torsk på fläsk med svamp och potatispuré

Torsk på fläsk med svamp och potatispuré
Foto: Znapshot/Per Erik Berglund

Torsk på fläsk med svamp och potatispuré

Av: Jesper Bogren

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Torsk, bacon, svamp och rödvin - en variant på den klassiska rätten Boeuf Bourguignon med smak av det finsaste skogen och havet har att erbjuda.

Ingredienser

portioner
  • 300 g torskfilé (eller torskrygg)
  • salt
  • svartpeppar

Boeuf Bourguignon

  • 3 dl blandad svamp
  • 100 g bacon, tärnat
  • 8 steklökar, skalade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • smör
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl kalvfond

Potatispuré

  • 400 g mandelpotatis, skalad
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk persilja, finhackad
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

Fisk

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Krydda torsken med salt och peppar och lägg den i en smord ugnsform.
  3. Sätt in den i ugnen, använd gärna stektermometer då kärntemperaturen ska vara 45 grader. Det tar ungefär 15 minuter.

Boeuf Bourguignon

  1. Stek svamp, bacon, lök och vitlök i smör så att svamp och bacon får en gyllenbrun färg.
  2. Tillsätt vinet och kalvfonden och låt koka i 20 minuter så att vätskan reduceras till hälften.

Potatispuré

  1. Koka potatisen försiktigt i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen stå och ånga av i några minuter. Smält smöret och värm mjölken lite under tiden.
  3. Pressa potatisen och tillsätt smör och mjölk i omgångar tills du får bra konsistens på purén.
  4. Blanda i persilja och smaka av med salt och peppar.

Avslutning

  1. Lägg purén i mitten av tallriken och tryck till med en sked så att du får en "grotta". Där lägger du grytan med sås och sedan placerar du fisken på toppen.