Jespers tiramisu med hemgjorda bottnar

POPULÄRT
Jespers tiramisu med hemgjorda bottnar
Foto: TV4
Jesper Blomqvist
Jesper Blomqvist

Jespers tiramisu med hemgjorda bottnar

Av: Jesper Blomqvist

Från: Sveriges mästerkock VIP

19 ingredienser

"Det här är min variant av den klassiska tiramisun där jag gör egna bottnar med smak av kakao och kaffe. Istället för marsalavin använder jag baileys, jag tycker att det ger en rundare och mildare smak." /Jesper

Ingredienser

portioner

Choklad- och kaffebottnar

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl gräddfil (eller kvarg)
  • 3 msk kaffe, starkt och kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g mörk choklad, i bitar
  • 3 msk kakao

Mascarponekräm

  • 4 äggvitor
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 600 g mascarpone
  • 1 dl baileys

Kaffeblandning till bottnarna

  • 2 dl kaffe, starkt och kallt
  • 0,5 dl baileys

Garnering

  • 50 g mörk choklad
  • färska hallon

Gör så här

Choklad- och kaffebottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt.
  3. Smält smöret, låt svalna. Tillsätt kvarg/gräddfil och kaffe, blanda runt.
  4. Häll ner smörblandningen i äggsmeten.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna (vetemjöl, kakao och bakpulver) och blanda ner dessa i smeten.
  6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner i smeten.
  7. Fyll muffinsformar med smeten, använd gärna en muffinsplåt
  8. Grädda i ca 10-15 minuter tills de har fått fin färg och är klara i mitten. Kontrollera gärna med provsticka, den ska inte vara kladdig. Låt svalna
  9. Skär varje muffins i tre delar på tvären/horisontellt.

Mascarponekräm

  1. Vispa äggulorna och sockret ljust och pösigt.
  2. Rör ner mascarponeosten och baileys. Rör till en slät smet.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner vitorna i smeten.

Montering

  1. Blanda kaffet med baileys. Droppa eller spruta blandningen på båda sidor av chokladbottnarna.
  2. Lägg en botten i den form/skål du vill använda, på med ett lager kräm, upprepa proceduren en eller två gånger beroende på hur hög du vill ha din tiramisu.
  3. Låt stå i kylen några timmar innan servering.
  4. Toppa med fint riven choklad och hallon. Njut!