Inkokt lax med savojkål

Inkokt lax med savojkål
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Inkokt lax med savojkål

19 ingredienser

Inkokt lax med rödvinskokt savojkål. Serveras med dillstuvad potatis.

Ingredienser

  • 800 g lax
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 2 l vatten
  • 1 msk vitpeppar
  • 1 citron, skal
  • 0,5 savoykål
  • 3 dl rött vin
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl dill, hackad
  • 600 g potatis
  • 4 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 krm muskot
  • 1 citron
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Koka upp, morot, lök, lagerblad, citronskal, vitpeppar och vatten i en kastrull.
  3. Lägg laxen i en ugnsform och salta
  4. Slå vätskan över och baka i ugnen i 15 minuter.
  5. Ta sedan ut och låt laxen svalna av.
  6. Koka potatisen.
  7. Strimla ner savojkål och slå på rödvin och socker tills det inte återstår någon vätska.
  8. Ta av från värmen och servera ljummen.
  9. Dela ner potatisen.
  10. Smält smör i en kastrull och slå på mjöl.
  11. Vispa i mjölken, muskotnöt, salt och vitpeppar eftersmak.
  12. Värm under omrörning tills mjölken tjocknar.
  13. Vänd ner potatisen och dillen.
  14. Lyft upp laxen ifrån lagen och servera med en citronklyfta.
  15. Servera med en citronklyfta.