Sätt ugnen på 130 grader och koka potatisen genommjuk.
Skär laxen i 200 gramsbitar.
Blanda gräslök och plockad timjan, rulla sedan laxen i örterna och salta och peppra.
Lägg laxen i en ugnsform med olivolja och vittvin, ställ in i ugnen och låt den bakas i cirka 25 minuter.
Häll av potatisen och dela sedan på mitten.
Dela spetskålen på 4 delar, plocka ut ”hjärtat” och ta de gröna bladen och skär ner i cirka 2- centimeters bitar.
Hetta upp en stekpanna och stek kålen med olivolja, salta och peppra.
Skär tomat i 0.5 centimeterstora kuber och blanda ner tillsammans med potatisen i kålen.
Värm smöret i micro - alternativt i en kastrull på låg värme så det skiras.
Koka upp vatten i en kastrull, ta en rostfribunke som passar över den vattenfyllda kastrullen. (Bunken får inte ligga i vattnet.)
Ta äggulor och vittvinvinäger och slå i bunken, tillsätt 1 tsk salt.
Sätt bunken i vattenbadet och vispa äggulorna oavbrutet tills gulorna börjar bli krämiga.
När gulorna blivit fluffiga och tjock i konsistensen så lyft av bunken från vattenbadet. (Gulorna ska komma upp till 80-84 grader i temperatur, inte mer.)
Vispa fortfarande hela tiden.
Sedan tar du det fingervarma skirade smöret och vispar ner i äggblandningen med försiktig stråle tills bara endast det vita av det skirade smöret återstår.
När du vispat i smöret så ska den ha en majonnäsliknade konsistens.
Smaka sedan upp med citronsaft och salt.
Vänd sedan i forellromen.
Plocka ut laxen från ugnen och servera direkt med den ljumna spetskålssalladen.