Örtbakad lax

Örtbakad lax
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Örtbakad lax

13 ingredienser

Laxen serveras med forellromshollandaise och ljummen spetskålssallad.

Ingredienser

  • 800 g lax
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 0,3 dl timjan, plockad
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • 80 g forellrom
  • 1 spetskål, huvud
  • 200 g svensk potatis
  • 2 tomater
  • 300 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130 grader och koka potatisen genommjuk.
  2. Skär laxen i 200 gramsbitar.
  3. Blanda gräslök och plockad timjan, rulla sedan laxen i örterna och salta och peppra.
  4. Lägg laxen i en ugnsform med olivolja och vittvin, ställ in i ugnen och låt den bakas i cirka 25 minuter.
  5. Häll av potatisen och dela sedan på mitten.
  6. Dela spetskålen på 4 delar, plocka ut ”hjärtat” och ta de gröna bladen och skär ner i cirka 2- centimeters bitar.
  7. Hetta upp en stekpanna och stek kålen med olivolja, salta och peppra.
  8. Skär tomat i 0.5 centimeterstora kuber och blanda ner tillsammans med potatisen i kålen.
  9. Värm smöret i micro - alternativt i en kastrull på låg värme så det skiras.
  10. Koka upp vatten i en kastrull, ta en rostfribunke som passar över den vattenfyllda kastrullen. (Bunken får inte ligga i vattnet.)
  11. Ta äggulor och vittvinvinäger och slå i bunken, tillsätt 1 tsk salt.
  12. Sätt bunken i vattenbadet och vispa äggulorna oavbrutet tills gulorna börjar bli krämiga.
  13. När gulorna blivit fluffiga och tjock i konsistensen så lyft av bunken från vattenbadet. (Gulorna ska komma upp till 80-84 grader i temperatur, inte mer.)
  14. Vispa fortfarande hela tiden.
  15. Sedan tar du det fingervarma skirade smöret och vispar ner i äggblandningen med försiktig stråle tills bara endast det vita av det skirade smöret återstår.
  16. När du vispat i smöret så ska den ha en majonnäsliknade konsistens.
  17. Smaka sedan upp med citronsaft och salt.
  18. Vänd sedan i forellromen.
  19. Plocka ut laxen från ugnen och servera direkt med den ljumna spetskålssalladen.