Julkryddade köttbullar med sötpotatismos

Julkryddade köttbullar med sötpotatismos
Foto: TV4
Jessica FrejFilip Fasten
Jessica FrejFilip Fasten

Julkryddade köttbullar med sötpotatismos

25 ingredienser

Julkryddade köttbullar med sötpotatismos och picklad vitkål.

Ingredienser

Köttbullar

  • 500 g fläskfärs
  • 1 äpple
  • 0,5 dl ströbröd
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 0,5 msk torkad timjan
  • 1,5 tsk svartpeppar
  • 3 tsk cayennepeppar
  • 1,5 tsk salvia
  • 0,5 tsk muskot
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk ingefära
  • smör

Sötpotatismos

  • 3 sötpotatisar (stora)
  • 2,5 dl matyoghurt
  • salt
  • peppar
  • 1 krm muskot

Picklad vitkål

  • 3 dl vitkål, fint strimlad
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad

Gör så här

  1. Koka upp ättika, socker, vatten, vitpepparkorn och lagerblad.
  2. Slå lagen över den fint skurna vitkålen.
  3. Detta kan med fördel göras dagen innan.
  4. Riv äpplet.
  5. Blanda ihop alla ingredienserna till köttbullarna och låt det stå och
  6. svälla i 10 minuter.
  7. Skala sötpotatisen och dela ner den i lite mindre bitar.
  8. Koka i saltat vatten tills sötpotatisen blir mjuk.
  9. Rulla köttbullssmeten till små köttbullar och stek dem i smör tills dem är helt genomstekta.
  10. Vispa sönder den nykokta sötpotatisen med yoghurt, salt, peppar och muskot.
  11. Servera köttbullarna med sötpotatismoset och den picklade vitkålen.