Helgrillad kyckling med polenta och salsa

Helgrillad kyckling med polenta och salsa
Foto: TV4
Jessica FrejFilip Fasten
Jessica FrejFilip Fasten

Helgrillad kyckling med polenta och salsa

18 ingredienser

Helgrillad kyckling med citron och svartpeppar. Serveras med krämig polenta och tomatsalsa.

Ingredienser

Kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 125 g smör
  • 2 msk citron, skalet, rivet
  • 2 msk timjan, hackad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 krm chili, torkad
  • 3 krm svartpeppar

Polenta

  • 4 dl polentamjöl
  • 7-9 dl kycklingbuljong
  • 1 dl parmesanost, riven

Tomatsalsa

  • 4 tomater
  • 1 rödlök, hackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 citroner, saft
  • salt

Gör så här

Kyckling

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda 100g smör, citronskal, timjan, vitlök, chili och svarta i en bunke.
  3. Fördela smöret runt om och i kycklingen, man kan även trycka försiktigt in smör mellan bröstfilén och skinnet med hjälp av handen.
  4. Baka kycklingen i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter, sänk sedan ugnen till 140 grader och baka i ytterligare 30-40 minuter.
  5. Ta ut ur ugnen och låt kycklingen vila i 20 minuter innan servering.

Polenta

  1. Koka upp kycklingbuljongen i en kastrull.
  2. Tillsätt polentamjöl och låt koka på svag värme under omrörning i cirka 8 minuter.
  3. Tillsätt sedan ost och smör och smaka av med salt.

Tomatsalsa

  1. Skär tomater i kuber och blanda med persilja, senap, olivolja, balsamicovinäger, rödlök och citronjuice.
  2. Skär ur kycklingen ifrån bröstbenet och neråt.